fredag 4 februari 2011

Pilatesboll och köttfärssås

Veckan som gått har allt bara rullat på. Lämna på förskolan, jobba, hämta på förskolan, laga mat, äta, sova… Men jag har faktiskt gjort något jag inte brukar göra. Jag har köpt en pilates-boll och börjat träna hemma. 
Två kvällar har jag hunnit med och jag planerar att träna i kväll med när barnen somnat. Jag tränar till en dvd med Blossom Tainton-Lindquist, som jag fick med tidningen Topphälsa någon gång i höstas. Den har bara legat där jämte tv:n och väntat på att bli använd. Programmet är på 30 minuter så det är ganska snabbt gjort men enligt träningsvärken dagen efter så var det ändå ett väldigt effektivt program. Ett bra komplement till husmorsgymnastiken som bara är en gång i veckan.

Idag hade vi besök av ”min gamla granne” och hennes barn. Barn överallt hela tiden kändes det som men väldigt trevligt. Sen så tycker jag det är mycket roligare att laga mat om det är fler som ska äta av den. Jag passade på att göra storkok med köttfärssås eftersom det var extrapris på köttfärs i affären igår. Köttfärssås är ju en sådan där rätt som brukar smaka olika varje gång. Men en gång tyckte jag att den blev så bra så jag skrev upp vad jag hade haft i. Jag kallar den för min ”lyxköttfärssås”. För den som är van vid ”ketchupköttfärssås” behövs det nog en hel del av den varan till eftersom jag inte har någon ketchup alls i den här.
Ansibeckis lyxköttfärssås
Olivolja eller smör (eller både och)
2 gula lökar, hackade
2-3 vitlöksklyftor, pressade
2 morötter, fint rivna
1 liten bit rotselleri, fint riven
1 kg köttfärs
500 g krossade tomater
2-3 dl tomatpuré
3-4 dl rött vin
2 dl grädde
1-2 msk balsamvinäger
1 ½ tsk av vardera basilika, oregano, timjan och dragon
3 lagerblad, smulade (eller från kvarn)
1-2 tsk salt
Vitpeppar eller svartpeppar efter behag

Fräs lök, morot och selleri i olja eller smör på medelvärme i en stor gryta en liten stund. Höj värmen och tillsätt köttfärsen. Mosa med gaffel så den inte blir klumpig. Tillsätt alla andra ingredienser. Smaka av. Låt småputtra på svag värme i någon timme eller två om du inte har bråttom. I dag fick min stå på spisen i tre timmar innan den åts. Servera med pasta (gärna färsk) och pizzasallad. Parmesanost är inget jag sysslar med men de som uppskattar det kan ju toppa med lite riven sådan. Spara överbliven köttfärssås i portionspåsar i en glasslåda i frysen. Lätt att ta upp och värma vid behov!
Nu har barnen somnat så då smyger jag väl iväg till min pilates-boll. Jag frågade förresten gubben om han ville vara med mig och träna någon gång. Han erbjöd sig att titta på och äta godis. Alltid något. Fast i kväll är han faktiskt iväg med sitt jobb och tränar.

Ha en riktigt bra helg allihopa!

5 kommentarer:

Samuel Löf sa...

Adina ville att jag skulle träna zumba med henne igår så jag tränade med henne i 2 minuter.

Ansibecki sa...

Haha. Zumba är ingen lek har jag hört :) Skulle vilja prova det nån gång.

ejja sa...

Hello! Den låter grymt god den där lyxköttfärssåsen! :D Hur mår kroppen nu då efter träningen? :) Jag kan just se Anders sitta där i soffan o mumsa på godis! Den rackarn... :P

Fick hon mitt sms förresten? :) Kraaam!

Maria i Falkenberg sa...

Köttfärssåsen verkar urläcker! När ni var små använde jag ett recept som Marit Paulsen hade gjort och som förmodligen stod i ICA Kuriren eller Land. Det var RÄTT gott det också! :)

Emilia sa...

Sitter och funderar om konceptet (- lök förstås) funkar med quornfärs :) T-L tackar för paketet - och är nu fullt dekorerad med låtsastatueringar :)