fredag 29 april 2011

Only for cool boys

I dag har jag varit i stan med mina små älsklingar. Planen var att äta frukost på Ikea och sedan handla lite nytt till sommargarderoben. Mest till sonen eftersom dottern får ärva en hel del. Jag brukar ju förespråka att handla på second hand men idag blev det faktiskt nytt.

Det är inte helt ointressant att observera affärernas sätt att dela upp tjej- och killkläder på. Många har skrivit om detta före mig, så jag tänker inte lägga ner allt för mycket energi på den saken. Jag kan säga så mycket som att jag och alla de affärer jag var inne i idag inte har samma åsikt om vad som är tjej- respektive killkläder. Egentligen ställer jag mig faktiskt frågande till att över huvud taget göra en uppdelning.

I vilket fall så är mina barn ännu lyckligt omedvetna om detta fenomen. Vi gick långsamt genom den sista affären, där vi skulle köpa varsitt linne till dem, och letade helt enkelt efter linnen. Sonen ville ha ett svart och hittade ett till slut. Det hängde på "tjejavdelningen", med pastellfärgade glittriga bokstäver och han bara måste ha det. Dottern hittade ett på "killavdelningen" med en haj på. Hon pratar väldigt ofta om hajar, så det passade ju henne. Sen såg jag att det stod Only for cool boys på det. Men vi köpte det ändå.

Så idag har vi gjort vår egen lilla kupp mot traditionella könsmönster. Visserligen fick sonen ett par spindelmannen-shorts och dottern ett par glilttriga inneskor. Jag är självklart inte emot att killar har så kallade killsaker eller tvärtom. Jag tycker bara att själva uppdelningen verkar så onödig. Kan inte bara alla få ha kläder de tycker är fina och syssla med saker de gillar utan att bli ifrågasatta för det?

Visst är de fina i sina nya kläder?


ps. Sonens linne fick jag köpa i en storlek större än den storleken han vanligtvis har i "killkläder".
Jag däremot kunde köpa byxor i en storlek mindre än den jag hade innan jag började träna lite mer regelbundet och slutade äta socker. Att sluta äta socker är faktiskt något av det bästa jag gjort :)

Jag åt ju socker i påskhelgen men oj vad skönt jag tyckte det var när helgen var över och jag visste att nu är det som vanligt igen. Inga toppar och dalar, varken i blodsockernivån eller humöret, ingen som flyttar min hand frenetiskt mellan godisskålen och munnen. Jag hade inget sötsug i början av veckan som jag trodde att jag skulle ha. Det var faktiskt bara skönt att slippa skiten! För er som inte har varit så sockerberoende som jag kanske det är svårt att förstå. Er unnar jag gärna lite lördagsgodis eller fredagsmys. Själv myser jag med pumpafrön, cashewnötter, kanske lite chips och har funderingar på att slänga ihop en guacamole.


Ha en fin fredagskväll!

4 kommentarer:

Anna Dahlström sa...

De är jättefina i sina nya kläder!! :)) Skit i kill och tjejkläder... Det kan andra syssla med! ;) Kram kram

Barnens Hjältar sa...

Jag håller med dig, Lindex har haft myckeet i könsneutrala modeller och färger till pyttesmå barn men när det kommer till större barn är det väldigt uppdelat.
Jag tycker det är trist.
Hoppas du haft en bra kväll!!

nurseblog sa...

Vad fina de är!
Det är jättemärkligt att det finns en sådan uppdelning.
Håller med dig, det är mycket bättre om alla får ha och välja de kläder de tycker är fina!
Hoppas du får en fin valborg!

Maria i Falkenberg sa...

Coola barn!!