onsdag 27 april 2011

Nässelsoppa med ost och gräslök

Förra årets nässelsoppa hann jag inte smaka på, av någon konstig anledning som jag inte minns. Något jag heller inte minns var att det smakar så ljuvligt gott. Men det fick jag erfara idag när jag, för första gången på två år, fick äta min efterlängtade nässelsoppa. Borde jag kanske tillaga denna rätten oftare än en gång per år?

För dig som vill prova om det är så gott som jag påstår, kommer receptet här:


Ansibeckis nässelsoppa med ost och gräslök
(4 portioner eller 8 förrättsportioner)
2 l nyplockade nässlor (eller ca 4 dl förvällda)
1 liten gul lök, finhackad
Smör eller rapsolja (eller båda)
1 liter vatten
1 dl vispgrädde
2 msk grönsakbuljongspulver
1 dl riven ost med mycket smak t.ex. Grevé eller Svecia (ta någon du gillar)
1 msk riven Ädelost
1 knippe gräslök, finhackad
Vitpeppar

Till servering:
6-8 st kokta ägg, skurna i halvor
Gräslök och persilja till garnering
Knäckebröd eller rågbröd med smör och ost eller ädelost

Fräs löken i fettet i en gryta. Tillsätt vatten och grädde, låt koka upp och rör i buljongpulvret. Finhacka nässlorna och lägg dem i soppan. Sjud ett par minuter. Lägg i osten och gräslöken och låt sjuda tills all ost har smält. Smaka av med vitpeppar. Häll upp i tallrikar och ät med ägghalvor och ett gott bröd. Garnera med gräslök och persilja.


Jag misstänkte att barnen inte skulle jubla över denna festmåltid, så jag stekte lite korv till dem. Som väntat vägrade dottern smaka på soppan, medan sonen valde att äta den så här:


Nässlorna vågade han inte smaka på men soppan var tydligen god att doppa korvbitarna i.

Ogräs eller inte så tycker jag de där vikingarna gjorde helt rätt i att ta hit de där sticksiga sakerna. Och så här på våren, innan man hunnit bränna sig på dem allt för många gånger, tycker jag faktiskt de ser ganska vackra ut.


Ha en fin kväll kära läsare!

4 kommentarer:

tina sa...

Tack snälla för recepttips! Det låter gott med ost i, ska testas!

Maria i Falkenberg sa...

Det låter gott! Jag har bara testätit lite någon gång.

Annica H sa...

Våra välborgsgäster fick din nässelsoppa till förrätt! Tack för tipset! Jag serverade den med kokta ägghalvor och räkor. Inte dumt alls! Men kanske skulle den bli ännu bättre om man reder den lite så att den blir mer simmig eller kanske kör den i mixer?

Ansibecki sa...

Sv Annica: Vad kul att du gjorde nässelsoppan! Jag är inte så förtjust i redda soppor, därför gjorde jag inte det med denna heller. Men jag kanske skulle prova det. Om inte annat så ser den nog finare ut om inte nässlorna lägger sig på botten. Kanske blir det annorlunda om man mixar den. Fast jag klippte mina nässlor ganska fint med en sax men de sjönk ändå till botten. Jag får prova det nästa gång! Nässlorna växer ju och frodas i trädgården... Tack för tipsen :)