tisdag 26 april 2011

Små, gröna och sticksiga

För några år sedan var jag med jobbet på besök hos Ann-Evy Karlsson, en dam som kunde en hel del om växter och gamla huskurer. Hon sålde häften med en sammanställning av alla huskurer, recept och annan kunskap om naturen, som hon samlat på sig. Jag kunde givetvis inte motstå att köpa ett. Mormors skafferi och farmors apotek heter häftet och där kan man som första växt ut läsa om nässlor. Det står att nässlor inplanterades i Norden redan på 900-talet av vikingarna. Den användes som nyttoväxt och ansågs bota hosta, gikt, magsår och även stilla blodflöden.
Om allt det där stämmer är en annan sak. Jag har i alla fall gett mig ut i trädgården och plockat nässlor och i morgon tänkte jag koka soppa.

Receptet på min soppa kommer i morgon eller möjligtvis på torsdag. Vill du prova något annat med nässlor så kan jag rekommendera pickipicki som gör mat med nässlor i hela veckan. Vad sägs om nässelrisotto och nässelpesto?

De där vikingarna hade i alla fall rätt i att det är en väldigt nyttig växt. Läs om nässlors näringsvärde i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas.

Ha en fin kväll!

2 kommentarer:

Fröken Fridh sa...

sv: Oj, jobbigt :( Ja dom läser ju än bättre än en bok. jag hade tur som slapp de nu. Gick faktiskt riktigt bra i går, och i dag känner jag mig inte alls orolig eller nervös :)

Barnens Hjältar sa...

Åh, vi har hela tomten full av nässlor så man kanske skulle ta en titt på recepten.
Haha, visst ser de för sköna ut med armarna i vädret de små :P
Hoppas du haft en fin dag!!