måndag 25 april 2011

Grillpremiär

I går kväll rullade jag fram grillen på gräsmattan och laddade den med vedträn. Kolen var slut men det funkade alldeles utmärkt med ved. Det sägs ju att det smakar godare på ved och jag tror faktiskt att det gjorde det.
I vanlig ordning var detta inget jag i förväg planerat, så efter jag fått fart på elden var det dags att inventera kylen och frysen. Av det lilla vi hade hemma tycker jag vi fick ihop en riktig lyxmåltid. Kycklingfilé hittade jag i frysen och lite ingredienser till en marinad fanns också hemma.
Marinerade kycklingfiléer på spett
Lika delar av:
Rött eller vitt vin
Soja
Olja t.ex. rapsolja

Krydda med:
Färsk riven ingefära
Pressad vitlök
Flytande honung
Lite salt

Tina filéerna.  Skär dem i långa ganska smala bitar och lägg i en påse. Blanda ihop marinaden och häll den i påsen. Knyt igen och låt ligga en stund. Gärna flera timmar. Låt sedan filéerna rinna av, trä dem på grillspett och grilla!

Sen hade vi bulgursallad över sen påskafton. Just denna bulgursalladen har jag ofta som tillbehör när jag grillar.
Bulgursallad med gurka och gräslök 
(4 portioner eller 8 bufféportioner)
2 dl bulgur
1 grönsaksbuljongtärning (funkar även med hönsbuljong)
1/2 gurka
1 knippe gräslök
1/2 citron
1-2 msk olja t.ex. rapsolja
svartpeppar eller citronpeppar

Koka bulgur i buljong enligt anvisning på paketet. Låt svalna. Skär gurkan i små tärningar. Hacka gräslöken. Blanda allt i en stor skål. Pressa över saften från citronen, droppa över olja, blanda ihop och smaka av med peppar.

Hade vi haft räkröran och curryröran med kikärtor kvar också hade de passat perfekt till. Men nu lämnade vi dem i Örebro så jag hackade ihop en guacamole. Ingredienser till det finns alltid här hemma! Vi hade också några dagar gammalt torrt och tråkigt bröd. Det skar jag i trekantsbitar, gned in med en vitlöksklyfta, penslade med olivolja, grillade och la en klick guacamole på. Så fick vi brushetta till grillmiddagen med!

Här kommer receptet på curryröran som vi hade på påskafton. Den funkar också att ha på brushetta eller bara som den är till det grillade.
Mild curryröra med kikärtor
1 dl creme fraiche
1 liten burk kikärtor
1 äpple
2 krm curry
Salt
Svartpeppar

Skölj kikärtorna och låt rinna av väl. Vispa creme fraichen till en fast kräm. Skär äpplet i små tärningar. Blanda allt i en skål. Smaka av med salt och peppar.

Sen fick det bli vad som fanns hemma: Lite fetaost, soltorkade tomater, några skivor melon och majskolvar. Sonen har alltid velat äta en hel majskolv och jag har alltid skurit dem i bitar. Men igår lät jag dem va hela och så grillade vi på spett och åt med smör på. Mums!

Till efterrätt ville barnen grilla marshmallows. Det hade vi inte hemma men jag provade med skumspöken. Inte alls lika gott men det såg lite kul ut med spöken på grillspettet.

För den som undrar hur det går med min röst så kan jag prata några meningar nu innan rösten försvinner. Får se hur det blir med jobb imorgon. Nu tänkte jag i alla fall gå ut och njuta av det fina vädret. Men först ska jag försöka få i sonen lite frukost

Ha en riktigt skön sista dag av påskledigheten!
(för er som har ledigt då...)

7 kommentarer:

jonatan sa...

vad gott, själv så ska man grilla idag :)

Henrik Olsson sa...

Grillat har vi inte hunnit med än - men kanske blir det till helgen! :)

Sv: Nä, det är inte alls dumt att ha med en eller två hundar på joggingturen! :) Man blir lite extra peppad!

martina sa...

Ojojoj va gott det ser ut! Om bara en månad flyttar vi och då ska det grillas ofta! Erik fick en jättestor bra grill i 30-årspresent som ska invigas! Hoppas rösten blir bättre snart! Kram

Barnens Hjältar sa...

Ojoj va gott det ser ut. Här är det ingen som gillar bulgur förutom jag så det ersätts ofta med ris när det finns med i recept. Ingen som gillar linser och bönor och sånt heller tyvärr.

Ha en fortsatt fin kväll i solen!

Maria i Falkenberg sa...

Tack så jättemycket för en härlig påskhelg med supergod mat! Brödet var så gott.Yum!

Fröken Fridh sa...

sv: Minns inte om jag svarade, men tack tack :D

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Det var en fin måltid på grillen och det såg jättegott ut.
Ha en fin dag!
Kram Anette