fredag 25 februari 2011

Quinoabiffar med fetaost och basilika

I går gjorde jag quinoabiffar som jag hittat receptet till på pickipicki för några år sedan. Receptet kommer från början från Saltå Kvarn, så jag länkar till dem med.
Jag tycker biffarna är jättegoda. Det skadar inte att öka på mängden fetaost och basilika om man tycker det är gott. Till biffarna serverar jag potatisklyftor i ugn eller gratinerade rotfrukter, cous cous- eller bulgursallad, bönsallad, sweet chili sauce, turkisk youghurt och en slätmixad guacamole. Den här måltiden är enligt mig en riktig lyxmåltid. Ibland gör jag vitlöksbröd till också men det blev det inte i går. Jag tog inte heller fram någon sweet chili sauce eftersom jag inte äter socker nu.
Någon kanske undrar om barnen tycker måltiden är lika lyxig som jag. Dottern hade feber så hon åt i stort sett inget men sonen åt massor av youghurt, bulgursallad och bönsallad. Han brukar gilla biffarna men vägrade smaka igår.

Här kommer recepten på tillbehören (Receptet på biffarna har jag länkat till först i inlägget):
Bulgursallad
Koka 1 dl bulgur i 2 dl vatten och någon buljong du gillar. Låt svalna. Blanda ihop med:
5-6 torkade ekologiska aprikoser, klippta i bitar
½ dl cashewnötter
1 dl kalamataoliver
Finklippt persilja

När jag skriver kalamataoliver så menar jag kalamataoliver eller egentligen vilka oliver som helst som du gillar. Det jag INTE menar är såna där "svarta oliver" som är urkärnade och där alla ser exakt likadana ut. Såna oliver är egentligen gröna oliver som är färgade svarta och smakar skit (enligt mig).
Receptet på gratinerade rotfrukter hittar du här. Denna gången använde jag färsk broccoli i stället för haricots verts. Jag kokade broccolin i lättsaltat vatten en liten stund innan den hamnade på plåten tillsammans med det andra. Orkar man inte hålla på med massa rotfrukter passar det jättebra med bara klyftpotatis också.

Receptet på guacamole hittar du här. Denna gången körde jag allt i mixern tills den blev slät. Vill man inte ha den så rinnig kan man använda bara en halv lime eller minska ner lite på tomaten.
Enkel bönsallad
Blanda ihop:
Två olika sorters bönor på burk, sköljda och avrunna.
En skvätt olivolja
En skvätt balsamvinäger
Finklippta färska örtkryddor t.ex. basilika och oregano
Salt och peppar efter behag

Enkelt vitlöks- och örtbröd
Blanda en klick rumsvarmt smör med pressad vitlök, finhackad jalapeño och torkade örtkryddor eller finklippta färska, t.ex. basilika, oregano, timjan, rosmarin, persilja, gräslök.
Bred på skivad baguette, formbröd eller något annat favoritbröd.
Sätt in i ugnen de sista 10 minuterna som rotfrukterna gratineras.

Vitlöks- och örtbröd bjuder jag ibland på som förrätt. Jag har också haft det som snacks under tiden vi lagat maten, när vi varit några stycken som träffats och lagat mat tillsammans. Jättegott med guacamole och nyskalade räkor på!

Ha en trevlig helg kära vänner!

Och för er som undrat vad jag tror orsaken till min migrän var. Svaret är: Stress. Inte så oväntat va?

4 kommentarer:

Barnens Hjältar sa...

Usch då var rädd om dig, stressmigrän är ingen höjdare
Dt ser verkligen gott ut med de där biffarna.
Ha en fortsatt fin fredag nu
Kram kram

Daniel Jakobsson sa...

oo.. måste testa. tar gärna emot fler schyssta vegorecept så länge de inte innehåller quorn som inte finns i det här ulandet

cilla sa...

härlig blogg du har. skall läsa lite till. kramisar

Maria i Falkenberg sa...

Maten ser som vanligt god ut! Hur mår lilla N?