Menyn blev som följer:
Förrätt
Filodegsmuffins med smaker från Italien
Huvudrätt
Vedugnsbakad dinkelpizza med valfri topping, pizzasallad
Efterrätt
Tiramisu eller glass, kaffe
Idén till filodegsmuffinsen fick jag från det här inlägget på pickipicki. Ingredienserna är inspirerade från potatistårtan som jag gjorde på nyårsafton.
Ansibeckis filodegsmuffins
6 ark filodeg (12 st halvor)
½ dl olivolja
50 g smält smör
½ - 1 dl pesto
1 dl riven mozzarella
6 st soltorkade tomater, hackade (i olja eller blötlagda)
½ dl pinjenötter (rostade eller rosta dem själv i torr stekpanna)
12 färska basilikablad
Pensla filodegsarken, ett och ett, med olivolja och smält smör. Vik på mitten, pensla igen och vik ytterligare en gång på mitten. Placera de vikta arken i muffinsplåt eller hårda muffinsformar allt eftersom. Tryck till så att de formar sig efter formen. Lägg pesto i botten, strö ost över och sist soltorkade tomater. Gratinera i ugn 200oC i ca 15-20 minuter. Strö över pinjenötter och garnera med basilikablad.Receptet till pizzan hittade jag på tasteline. Vi provade att baka den i vedugnen. Termometern slutar på 300oC. Sen vet jag inte hur varmt det blir efter det. Pizzorna blev i alla fall färdiga på 2-3 minuter. Enda felet var att jag hade folie mellan pizzan och plåten. När jag tog bort folien och la pizzan direkt på plåten blev den perfekt! Alla fick göra i ordning sin egen pizza så att det skulle passa alla smaker. I skålarna: Tomatsås, riven ost, färska champinjoner, färska tomater, kalamataoliver, ananas, jordnötter, pinjenötter och strimlad kassler.
Till tomatsåsen har jag hämtat inspiration ifrån ett recept i Den stora vegetariska kokboken. En jättegod tomatsås som går att ha till många olika slags mat.
Smakrik tomatsås
1 msk olja
1 liten lök, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
2 tomater, hackade
1/2 dl rödvin av god kvalitet
1/2 dl grönsaksbuljong
2-4 msk tomatpuré
Ev. en skvätt balsamvinäger
Basilika, oregano, svartpeppar och salt efter behag
Värm oljan i en kastrull, tillsätt lök och vitlök och fräs på medelstark värme tills löken är mjuk. Tillsätt tomater, vin och buljong och koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 15 minuter. Rör om då och då. Ta kastrullen av värmen. Kör såsen slät med stavmixer. Tillsätt tomatpuré, basilika och oregano och rör om tills den är genomvarm. Smaka av med salt och peppar. Servera den varm eller kall.
Receptet på min pizzasallad hittar du här.
Denna mycket trevliga middag ägde rum i söndags. Just nu sitter jag och knaprar chips och guacamole efter husmorsgymnastiken.
Ha en bra kväll!
1 kommentar:
Inte dumt med trerätters! Tyckte solen på tiramisun blev fin ;)
Skicka en kommentar