torsdag 24 mars 2011

Kikärtssoppa på menyn

I söndags var jag så ambitiös att jag skrev en matlista till den här veckan. Jo, gubben hade visst inflytande över den också eftersom han lagar maten vissa dagar. I går var det i alla fall min tur att laga min första måltid från listan. Det blev kikärtssoppa med yoghurt, strimlade sockerärtor och smörgås. Tipset på soppan fick jag av en vän genom en statusrad på facebook. Fastän jag inte riktigt gillar facebook alltid, så kan det vara bra på många sätt också.
Receptet går att hitta på MåBra.
Jag hade i lite extra ingefära och citron och råkade ta två kryddmått cayenne i stället för ett. Soppan blev JÄTTESTARK, så jag hade i 2,5 dl kaffegrädde som jag hittade i kylen. Då funkade den för mig men gubben och barnen tyckte fortfarande den var stark. Annars var smaken på soppan väldigt god. Jag kommer nog att göra den fler gånger.

För den intresserade så ser denna veckas matlista ut så här:

Måndag: Smörgås, olika pålägg, grönsaker, frukt
Tisdag: Pannkakor, sylt, grönsaker
Onsdag: Kikärtssoppa, yoghurt, strimlade sockerärtor, smörgås
Torsdag:  Lax med rotfruktsplockepinn
Fredag: Kycklingwok med nudlar
Lördag: Hemmagjorda köttbullar, tomatsås, pasta, grönsallad
Söndag: Något improviserat från kyl, frys och skafferi

Torsdagens, fredagens och lördagens mat är hämtade från Pauluns GI-mat. Jag köpte boken på bokrean och tänkte nu äntligen testa några recept från den. Annars följer jag inte GI-metoden direkt. Men när jag har läst på lite så märker jag att min ”diet” ändå liknar den ganska mycket. När jag satte ihop matlistan tänkte jag att det skulle vara minst en vegetarisk rätt, en soppa, en kycklingrätt och en med fisk. Minskar man lite på köttkonsumtionen så inbillar jag mig att man gör något litet för miljön. Sen är det ju alltid trevligt med variation!

Kvällens mat - Lax med rotfruktsplockepinn - såg ut såhär:
Det smakade riktigt bra men jag undrar lite hur mycket man ska äta egentligen. Receptet var beräknat till två personer men vi fick två matlådor över när vi ätit färdigt. Då åt inte barnen så mycket men gubben och jag åt varsin rejäl portion.

Nej nu börjar det bli dags att göra sig i ordning för husmorsgymnastiken!

Ha en bra kväll!

6 kommentarer:

nurseblog sa...

Låter riktigt gott med kikärtssoppa!
Tänker alltid att jag ska skriva matlista för veckan, vora så mycket smidigare, men än så länge har det (tyvärr) stannat vid tanken...

Emilia sa...

Nån gång ska vi väl försöka oss på matsedel, men än så länge e allt sista-minuten-improviserat ;-)

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Vad duktiga ni är.
Ibland kan det kännas skönt att ha en matlista och inhandlat för en vecka.
Men det var mycket tanke bakom er matlista.
Kram Anette

Barnens Hjältar sa...

Jag skall göra en ny veckomeny idag. Min man vill gå ner i vikt nu och jag tänkte kolla lite GI-recept. Då får man fortfarande äta ganska mycket tror jag fast rätt saker.

Skopunkten finns ju på nätet också. Det brukar jag använda men just detta inköpet hade de bara rabatt i just den butiken just den dagen. Så jag skickade maken :P Jag gillar inte heller affärer :P

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Facebook är kanske inte alltid någon höjdare - men det finns fördelar med det!

Dock lägger jag ingen notis om recept där! Jag ringer pizzerian i stället! :)

martina sa...

Så bra med matlista alltså. Har många gånger tänkt att ta tag i att göra veckomatsedel, men det har aldrig blivit av. Däremot tror jag det blir skillnad sen när vi bor ute på landet o inte kan spontanhandla som nu. Ja, då ska det bli matlistor i långa banor!Kram