lördag 1 januari 2011

Hej 2011!

Hurra!!! Barnen sov ända till nio i morse och jag hade en alldeles jätterolig nyårsafton. Maten blev lyckad, gästerna var nöjda och vi hade det jättetrevligt tillsammans. Dottern somnade i soffan under kvällen och sonen på en madrass på golvet i finrummet. Båda lugnt och utan minsta gnäll.

Jag fick frågan igår vad jag hade för nyårslöften förra året och ifall jag hållit dem. Det fick mig att fundera lite. Jag hade fyra löften förra året och jag har faktiskt tänkt på dem emellanåt. Frågan är bara hur man kan mäta om jag hållit eller brutit dem.

Mina löften var: 1. Ta hand om mig själv (både till kropp och själ). 2. Ta hand om min familj (kvalitetstid till både gubbe och barn). 3. Ta hand om mina vänner (fundera ut vilka som egentligen är mina vänner och visa att jag bryr mig och vill umgås med dem). 4. Ta hand om naturen (försöka att göra det lilla jag kan för miljön).

Det jag vet är att jag har hållit är det första löftet. Jag har tränat, gått ner lite i vikt och så har jag och min man delat upp ansvaret hemma så att båda ska få egentid varje vecka. De andra löftena är lite svårare för mig att avgöra om jag hållit eller inte. Men utan att bli allt för djup så tror jag nog att jag kan hålla fast vid samma löften för det här nya året. Har ni några nyårslöften?

Här kommer lite bilder från nyårsmaten.
Tomat- och bönsallad till vänster. Jag använde Zeta's ekologiska blandade bönor och blandade i hackad persilja. Spetten med mozarella, tomat och basilika har jag ringlat olivolja över och kryddat med svartpeppar. Verdesåsen gjorde jag på alpro soya naturell youghurt för att den skulle bli laktosfri.
Jag fick visst inget kort på förrätten men så här såg lantbrödet ut som jag gjorde bruschettan av.
Potatistårtan precis urtagen från ugnen. Jag använde filodegsplattor som jag lade lite omlott och penslade med laktosfritt smör. På dem bredde jag pesto, strödde riven ost och överst skivad potatis. När den varit i ugnen ca 45 minuter strödde jag på rostade pinjenötter och hackade soltorkade tomater och lät den stå inne en stund till. Jag garnerade med basilika. Ljuvligt gott!
Jademarinerade kycklingspett. Jag skar rå kyckling i kuber och marinerade dem i några timmar innan jag trädde dem på spett och grillade på plåt i ugnen.
Biscotti köpte jag från Gränna Knäcke. Jag tyckte det räckte att baka brödet själv. Riktigt goda att doppa i kaffet.

Till sist har vi min tiramisu som faktiskt blev väldigt lyckad. Det var första gången jag gjorde den efterrätten, så det var lite av en chansning. Jag klippte stjärnor i ett papper och hade imellan när jag siktade på kakaon.

Nu ska jag nog gå ifrån datorn och ha lite kvalitetstid med mina barn!

2 kommentarer:

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Vilken festmåltid ni hade igår! :)

Sv: Gårdagen var lugn och skön här hemma på landet :)

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Sv: Mina bryr sig inte om smällare, men det är ändå skönt med lite tystnad :)