lördag 5 mars 2011

Julskinkspyttipanna

För ett tag sedan hittade jag en burk i frysen märkt ”Julskinka till pyttipanna”. Kanske dags att använda den innan den springer iväg av sig själv, tänkte jag. Så jag gjorde en julskinkspyttipanna. Även om julskinkan brukar gå åt ganska snabbt hos oss, brukar det ändå bli lite kvar som ingen vill förbarma sig över. Då kan det vara en idé att lägga den i frysen innan den blir för gammal, så håller den sig ytterligare någon månad eller två.
Julskinkspyttipanna
Rå potatis, tärnad
Gul lök, finhackad
Köttbullar, halverade
Julskinka, tärnad
Matfett t.ex. Smör & rapsolja
Salt och peppar efter behag

Jag använder rå potatis för att jag tycker det är så gott. Men det går givetvis bra med färdigkokt om det finns sådan att tillgå. Stek den råa potatisen för sig i en panna så bitarna får lite stekyta. Salta och peppra. Låt den sedan ligga och steka färdigt under lock på låg-medelvärme en stund. Rör om då och då. Stek under tiden det andra tills det blir genomvarmt och får lite stekyta. Blanda ihop allt precis före servering. Smaka av och krydda eventuellt mer.

Servera med kokta rödbetor, andra favoritgrönsaker och stekt ägg.
Receptet på kokta rödbetor hittade jag här. Jag borstade dem, delade dem i bitar och kokade i ca 30 minuter. Skalade dem när de var färdigkokta och droppade över smält smör. Till sist strödde jag havssalt på. Smaskigt!

Sådär. Då är det bara granen med belysning i trädgården kvar som påminner om julen. Dags att ta ner den snart tror jag. Kanske kommer våren fortare då? Man kan ju alltid hoppas...

2 kommentarer:

Maria i Falkenberg sa...

Det ser smaskigt ut! De flesta av mina elever älskar pyttipanna.

Barnens Hjältar sa...

Åh vad gott, jag brukar med få julskinka över som vi fryser in. Ibland blir det bara pålägg och ibland ost och julskinkssås ;-)

Sv: Haha, ja sådana där snabbköttbullar har varit räddningen många gånger ;-)

Idag har vi verkligen haft vårväder här, sol och flera plusgrader. Fattar inte att vi åkte och handlade :P

De stolarna var jättesköna, hoppas nu de håller ett tag för de var ju ganska billiga ändå

Ha en fin kväll nu!!