fredag 4 mars 2011

Svensk falafel - gårdagens kvällsmat

Jag är med i en tävling hos pickipicki. Tävlingen pågår till den 14 mars och går ut på att laga ett valfritt pickirecept och sedan betygsätta det. Vinnaren utses genom lottnig.

Det ger mig alltså inga större chanser i tävlingen att skriva något bra om maträtten eller bloggen men jag kan gärna rekommendera pickipicki ändå. Massor av spännande recept och fina bilder. Quinoabiffarna jag lagade häromdagen hittade jag på just den bloggen.
Men nu tillbaks till tävlingen. Jag valde att laga Svensk falafel. Denna veckan hade jag ändå tänkt att försöka mig på att göra egen falafel (och inte från pulver som jag brukar göra). Skillnaden mellan ”vanlig” falafel och den här varianten är att denna görs på gula ärtor. Om jag har förstått det rätt så kommer receptet från boken Majas klimatmat. Klimatsmart mat – det gillar ju jag förstås!

Receptet hittar du här. Det enda jag ändrat på är att jag uteslöt rödlöken eftersom ingen i vår familj är särskilt förtjust i rå lök. Ärtorna lät jag ligga i blöt i ungefär 20 timmar.
Jag serverade falafeln i hembakat dinkelpitabröd tillsammans med strimlad vitkål, grovt riven morot och vitlöksyoghurt (naturell yoghurt till barnen). En och annan persiljekvist fick åka med också.


Mitt betyg på rätten måste bli tio av tio möjliga på pickiskalan. Jag älskar falafel och detta var om möjligt ännu godare än vanligt. De föll inte isär när jag stekte dem heller och kombinationen med vitkål, morot och vitlöksyoughurt gillades skarpt av mina smaklökar. Dessutom åt sonen upp ett helt pitabröd fyllt med falafel, morot och youghurt (utan vitlök). Bara en sån sak! Dottern gillade att man kunde öppna brödet och stoppa i maten i det, däremot åt hon inte så mycket.
Det står att receptet är beräknat för sex personer. Jag tror att det måste vara sex vuxna personer som äter mycket. Vi fick massvis över. Men då blir det å andra sidan flera goda matlådor till mig på jobbet eller ytterligare en falafelmiddag hemma!

När vi bodde i stan gick jag ofta till en affär i området som hette Al Sindibad. Där brukade jag köpa falafelmix och lite andra spännande saker. En gång när jag gick där med en falafelmix i handen så frågade han som stod i butiken om jag ville köpa en sån här.
Jag undrade förstås vad det var och han förklarade att man använder den när man gör falafel. Jag köpte givetvis en direkt. Han behövde inte ens locka med att den bara kostade tio kronor för att jag skulle nappa. Sen dess har jag faktiskt alltid använt den när jag gjort falafel. Det bli inga bullar utan mer som biffar men det är jättesmidigt. Inget kladd och alla blir runda och fina.

I kväll ska jag en sväng till stan och träffa en av mina absolut bästa vänner, samt förhoppningsvis en och annan god gammal vän också.

Nu blev det visst inte så för hon var sjuk men då blir det zumba med jobbarkompisarna i stället. Har aldrig provat på detta så det ska bli spännande. Och så kanske en sväng till stan ändå och Christian KjellvanderBongo (eftersom jag vet att några stycken jag känner kommer va där).

Ha en fin fredagskväll!

4 kommentarer:

tina sa...

Det är helt rätt att receptet kommer från Majas klimatmat, toppenfin bok för övrigt!

Kul att ni gillade falaflarna! Det gör jag med! :-)

Och vilken kul falafelstämpel!

Trevlig helg!

Barnens Hjältar sa...

Du är fantastiskt duktig! Beundrar ditt idoga mattänk!
Det hoppas jag att jag hinner pyssla mer med när jag skall bli föräldraledig nu :-)
ha en fin fredag och tack för omtanken ..

Maria i Falkenberg sa...

Jag vill gärna smaka falafel någon gång. Skolans är inte så delikata, men jag har ätit goda på en restaurang på Kungsgatan(?)i Gbg.

Remsan sa...

Åh, så gott det ser ut! Jag älskar falafel. Den där "mojängen" var ju fiffig :-)