onsdag 31 oktober 2012

Real Life - Halloween

Veckans ämne i Real Life hos Yohanna i Las Palmas är Halloween.

De senaste åren har vi köpt hem godis inför Halloween för att bjuda eventuella bus-eller-godis-besökare på. Sista året vi bodde i stan vet jag att det kom en handfull barn och ringde på. Grannarna som inte ville ge barnen godis fick ägg kastade på sina fönster. Ett ganska fantasilöst och elakt bus om ni frågar mig. Till mina barn har jag sagt att vi kittlar dem som inte ger oss godis.


Sedan vi flyttade till landet har jag inte hört talas om någon äggkastning men det kom desto fler utklädda barn och ringde på. Fast förra året kom det ingen. Trots lysande pumpalyktor utanför dörren. Troligtvis beror det på åldern på grannarnas barn eller så håller kanske trenden på att lägga sig igen. Mer godis till oss blev det i alla fall.


I år var första året barnen ville gå ut på bus eller godis-runda själva, i stället för att bara vara hemma och bjuda de som eventuellt kommer hit. Så efter kvällsmat spökade vi ut oss lite och gav oss av för att "terrorisera" grannarna. Dottern som prinsessa, sonen som lejon och jag som pirat. Vem har sagt att man måste se otäck ut? Godispåsarna gjorde jag på jobbet idag. På loven är det så lugnt på fritids att även "fröknarna" hinner sitta ner och pyssla.


På halloween ställer vi alltid ut någon form av Jack O' Lantern utanför dörren. Ett år gjorde vi en av melon men i år gjorde vi dem av apelsiner. En av mina kollegor gjorde det på fruktstunden här om dagen och jag kunde inte låta bli att prova hemma. Det är väldigt enkelt. Gör en skåra i skalet ganska högt upp. Skala apelsinen genom att först ta bort toppen av skalet och sedan sticka in fingrarna mellan apelsinen och skalet och liksom plocka ut apelsinen, så skalet behålls helt. Skär sedan ut ögon, näsa och mun med en liten vass kniv.


Tänk på att locket inte går att ha på när ljuset är tänt.

 

Ställer du den i fönstret kan solljuset nästan ersätta värmeljuset.

Ett annat år gjorde vi lyktor av glasburkar. Jag gjorde en mall i form av en pumpa i papper. En fram- och en baksida. Sedan fick de färglägga och rita ögon, näsa och mun på framsidan. Jag fyllde i konturerna med en svart tuschpenna. Så klippte vi ut, gjorde hål för ögon, näsa, mun och limmade fast papperspumporna runt glasburkarna.


På alla helgons dag brukar vi gå till kyrkogården och tända ljus. Det är en fin tradition som jag gärna för över till mina barn. Den får oss att tänka på att livet inte alltid är så självklart och samtidigt minnas fina stunder med de som inte längre finns här med oss.


Jag gillar mystiken som bara tycks finnas på kyrkogårdar när mörkret fallit och alla ljusen brinner på gravarna. Jag är nog ganska sentimental av mig och alla helgons dag är en passande dag för den känslan.


Med detta sagt önskar jag er en härlig/ läskig/ rolig halloween, hur ni än firar eller inte firar, och en fin alla helgons-helg!

5 kommentarer:

Emilia sa...

Fint pyssel!
Hur såg han ut som lejon? E sa imorse (så dags då)att han ville vara lejon på förskolans halloweendisco idag men det var kort om tid att improvisera något då...

Maria i Falkenberg sa...

Härlig utklädning! Tack för det fina kortet!

Yohanna i Las Palmas sa...

Veckan sammanställning är klar. Nu frossar vi i HALLOWEEN. Varför vara måttlig ;)
http://yohannailaspalmas.webblogg.se/2012/november/sammanstallning-av-real-halloween-2.html

Tack så mycket för att ni ville vara med och förgylla denna veckan ;)

Hälsningar
Yohanna

Hönan Anna sa...

Oj vilka fina bilder!!! Och vad pysslig du verkar vara. Hoppas inte traditionen dör ut utan att ni får många år av söta monster på besök!
Anna

Freja sa...

Mina barn brukar oxå klä ut sig och gå runt och knacka på hos grannarna, men bara med snälla bus. Ett år skrev de BUUUUU! på papperslappar och gav dem som inte hade nått godis hemma... DSonen har vuxit ifrån det nu, men dottern gick även i år. Och varje all helgona åker vi till mina morföräldrars grav och tänder ljus. Jag tycker oxå att kyrkogården är så fin med glimmande ljus!