torsdag 11 oktober 2012

Kladdkaka och blixthalka

När jag var liten tålde jag inte ägg, fisk, nötter och citrusfrukter. Kanske är det därför jag försöker vara lite extra noga med att ordna mat och fika som alla kan äta. Jag minns fortfarande hur det kändes när någon kompis förälder hade bakat sockerkaka och bjöd på. Givetvis innehöll den ägg och ibland fanns det inget annat jag kunde äta i stället.Visst kunde jag få en macka eller ett knäckebröd men som barn ville jag gärna ha samma som alla andra.

Även i matsalen i skolan minns jag den långa vägen fram till bordet med specialkost. Jag minns saltköttet som jag fick i stället för fisk. Skivorna skimrade i regnbågens färger och jag HATADE smaken av det. Jag minns också de andra barnens blickar och avundsjukan att jag slapp fisken. Jag hade hellre ätit hela tallriken full med sprödbakad torsk om jag bara fick slippa saltköttet!

Den här kladdkakan hade jag gärna blivit bjuden på när jag inte tålde ägg. Jag hade gärna blivit bjuden på den nu med för den delen! Fast anledningen till att jag bakade den här kakan första gången var att det inte fanns ägg hemma. Den här gången gjorde jag lite annorlunda. Originalreceptet hittar du här.


Kladdkaka utan ägg
(räcker till en springform, 28 cm)
1,5 dl socker
50 gram smör
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk kakao
1 krm salt
1/2 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa socker & smör poröst med 1 msk mjölk.
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dessa växelvis med resten av mjölken. Vispa i minst 2 min.
  Häll i smord och ev. bröad form. Grädda mitt i ugnen i ca. 35-40 min.


Jag åt min med glass, frysta bär och några tappra myntablad som trotsar den kommande vintern. Fantastiskt gott!

Förresten. För er som känner mig, har hört rykten och undrar, och för er andra med, så körde jag i diket på väg till jobbet igår. Det var isfläckar på vägen, solen låg på och jag fick sladd på bilen. Som väl var kom det ingen mötande bil eller någon annan i min väg, så ingen blev skadad. Jag kollade upp nacke och axlar på vårdcentralen, för säkerhets skull, men det var inget fel på mig. Visst var jag lite skakad resten av den dagen men idag mår jag bra, både psykiskt och fysiskt.

Det var bara bilen som blev lite trasig här och där. Förmiddagen ägnades åt att sätta dit vinterdäck på den och jag har sedan kört till och från jobbet utan större problem. Sen att topplockspackningen verkar hålla på att ge upp är en annan sak... Huvudsaken är väl ändå att ingen blev skadad. Resten är, som en klok människa uttryckte det, bara plåt och pengar.

Med detta önskar jag er en riktigt trevlig helg. Här på gården kommer det att lagas mat för fulla muggar på lördag. Jag håller på att förbereda för detta på alla möjliga olika sätt. Så risken är att uppdateringarna här på bloggen får vänta tills på söndag. Eller kanske till och med på måndag... Vi får se hur det blir. Men sedan blir det fullt av recept och matlagningsbilder. En och annan uppdatering om sonens nya rum lär det väl också bli, så håll utkik!

Ha det gott tills dess!

5 kommentarer:

Anna smyger in.. sa...

Hmmm...grr o morr..på saltköttet..jo jag vet exakt hur det är..och är toknoga med att alla kan äta jag med.. Heder åt dig som tänker så.

What..körde du i diket..men himmel ..vilken tur att du klarade dig..bilen är ju ingenting..lättare att ersätta liksom..ja det är lurigt nu med den första halkan..

Tänk jag har just bakat en kladd jag med..recept från halvåtta hos mig..sådär kan jag säga..din ser godare ut..mums.

Jaaa jag vill gärna se sonens rum :)

Freja sa...

Ohh, så otäckt det är att sladda av vägen, det har jag oxå varit med om. Vi klarade oss alla i bilen, men adrenalinpåslaget var högt hela dagen. Vi skulle ha åkt till IKEA i morgon, men kom på att vi inte hade vinterdäcken på än, så vi väntar med den resan... Skönt att det gick bra för dig!

Emilia sa...

Vilken tur att det gick bra med dikeskörningen <3
Kladdkakan verkar god!

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Hej!
Det är inte lätt för barn att känna sig lite annorlunda. Men jag tror att det är ännu vanligare idag att barn har någon form av allergi.
Ha en fin Söndag!
kram Anette

Ann-Mari sa...

Fy vad trist, men jag tror att folk har blivit mera upplysta nu och tar i beaktande allergier och intoleranser bättre.
Vilken tur att du inte skadade dig!
Kram, Ann-Mari