tisdag 23 oktober 2012

Höstbuffé - Rotfrukter och frikadeller

Rotfrukter tycker jag hör till när det är höst. Därför kändes det som att potatisgratängen behövde en kompletterande rotfruktsrätt. En av gästerna berättade att det fanns morot och palsternacka att hämta på deras kolonilott och då var valet givet. Receptet hittades på tasteline.


Ugnsstekta palsternackor och morötter med vitlök
(8 port eller ca 12 bufféportioner)

1 dl olivolja
8 palsternackor (små)
12 st morötter, gärna i olika färger
20 st vitlöksklyftor
Flingsalt, svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rotfrukterna i avlånga bitar. Skala vitlöksklyftorna. Lägg allt på en långpanna.
Häll i en liten skvätt vatten och ringla över olivolja. Strö över salt och peppar. Stek i ugnen cirka 30-40 minuter eller tills de känns mjuka.

När jag provlagade de här serverade jag dem med mandelfrikadeller, gräddsås och lingon. Det fungerade mycket bra tillsammans men även i buffén passade dessa rotfrukter utmärkt.

Mandelfrikadellerna var även de ett inslag i buffén. Faktiskt det mest uppskattade om jag tolkade gästerna rätt. Vi gjorde en sats på 40 st (till 12 vuxna och tre barn) men skulle lätt ha kunnat göra det dubbla och jag tror de hade gått åt ändå.


Enda skillnaden från när jag gjorde dem vid provlagningen var att jag tillsatte 1 krm cayennepeppar och 2 tsk Knorr kycklingkrydda (ja, den är vegetarisk!). Resultatet blev mycket bra. Den strykande åtgången på dem blev beviset på det!

1 kommentar:

Freja sa...

Smaskigt rotfruktsrecept, det ska jag testa!