söndag 14 oktober 2012

Höstbuffé - aptitretaren

I går var vi några stycken som lagade mat tillsammans här på gården. Det har blivit några sådana här matlagningskvällar de senaste åren och det har varit lika roligt varje gång. Den här gången var det en extra stor utmaning att sätta ihop menyn eftersom den skulle vara både laktosfri, glutenfri och vegetarisk. Men jag gillar utmaningar och efter en hel del funderande och letande i kokböcker, på olika bloggar och receptsajter bestämde jag mig för några olika recept.

För att vi inte skulle bli alltför hungriga innan maten blev färdig hade jag förberett en enkel form av aptitretare.

Första receptet på kommer från Icakuriren.


Bönröra med basilika
2 burkar (à 410 g) stora vita bönor
1 vitlöksklyfta
1 kruka basilika
1 msk citronsaft
1 tsk flytande honung
4-6 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar från kvarn
gott ljust bröd, grillat eller rostat

Häll av spadet från bönorna och skölj dem ordentligt i durkslag i kallt vatten. Låt dem rinna av.
Mixa bönor, vitlök, basilika, cit­ronsaft, honung och 4 matskedar av oliv­oljan med mixerstav. Tillsätt mer olja vid behov. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar, och eventuellt mer citronsaft.
Servera bönröran med ett gott bröd, gärna grillat eller rostat.

Förra året hade jag bakat surdegsbröd men nu var det glutenfritt som gällde och jag valde den enkla vägen att inte sätta en glutenfri surdeg...

Receptet hittade jag i tidningen Buffé (nr 8, 2012). Brödet blev saftigt, lagom fluffigt och smakade väldigt gott. Lingonen och solrosfröna gjorde att det kändes lite extra höstigt. Tyvärr fick jag inget fint foto på brödet, så det här får duga. (Brödet syns även i bakgrunden på fotot av bönröran)



Havre- och lingonlimpa med morot- och solrosfrö
1 dl havregryn (ren havre)
6 dl kallt vatten
1/2 dl rapsolja
1 1/2 tsk salt
1 msk malda brödkryddor
50 g jäst
1 msk fiberhusk (malet loppfröskal)
100 g finriven morot (100 g motsvarar ca 2 1/2 dl)
1 dl solrosfrön (naturella)
ca 12 1/2 dl glutenfri mjölblandning (12 1/2 dl motsvarar ca 750 g)
1 dl lingon (färska eller frysta)
solrosfrön till garnering

Blanda havregryn och 1/3 av vattnet i en kastrull. Låt koka ca 2 minuter. Häll över i en bunke.
Tillsätt direkt resten av det kalla vattnet, olja, salt och kryddor.
Smula ner jästen och rör tills den lösts upp. Rör ner fiberhusk.
Låt stå och svälla ca 5 minuter.
Blanda ner rivna morötter, solrosfrön och hälften av mjölet.
Arbeta degen kraftigt i maskin 3–5 minuter. Tillsätt resten av mjölet och fortsätt arbeta degen. Den ska bli ganska lös och kladdig, och går inte att knåda.
Blanda till sist ner lingonen försiktigt, så att de inte går sönder.
Flytta över degen till en bakpappersklädd plåt. Forma till en stor rund bulle med våt degskrapa.
Strö på lite solrosfrön och en aning mjölmix. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 200°C.
Grädda brödet mitt i ugnen 35–40 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Jag hade på skoj utfärdat en bestraffning ifall någon skulle komma sent, vilket resulterade i att en stor del av gästerna kom 20 minuter för tidigt. Så jag satte brödkniven i handen på en av dem och brödrosten i knät på en annan, så fick de förse sig och de andra medan jag plockade med det sista till matlagningsstationerna. Nästa år kanske jag får utfärda straff på att komma för tidigt i stället...
 

5 kommentarer:

Anna smyger in.. sa...

Ja du det är väl det allra trevligaste sättet att umgås på..så många glada skratt det blir när man leker på detta vis..så många goda dofter o smaker..varm o gott dessutom..ett perfekt koncept för en lyckad fest..för visst är det fest när man får vara kreativ tillsammans och bara gå loss i köket.

Så härliga bilder på godsakerna du har..

Maya sa...

Åhh bröd med lingon i... åhhh så sugen jag blev!

Maria i Falkenberg sa...

Lingonbrödet så ju så gott ut!

Freja sa...

Låter smaskigt!

Emilia sa...

Verkar som ett supergott bröd och smaskig röra!