tisdag 16 oktober 2012

Höstbuffé - förrätten

Nu blev det ju inte direkt så att det åts någon förrätt. Alla var så inne i sina uppgifter att ingen rörde pajerna före den övriga maten blev färdig. Därför värmde vi på dem lite så de skulle hamna någonstans över rumstemperatur. Jag tror de smakar som bäst då.


Glutenfria miniquiche med trattkantareller, fetaost och rödbetsblad
(ca 12 st)
Pajdeg:
3 dl fin glutenfri mjölmix
1 krm salt
75 g smör (laktosfritt)
1 dl naturell yoghurt, kesella eller liknande (laktosfritt)
ev. 1-2 msk vatten

Fyllning:
2 dl torkade trattkantareller
½ liter rödbetsblad
smör (laktosfritt) och rapsolja att steka i
1 dl grädde (laktosfri)
2-3 dl fetaost (Arlas Apetina finns som både laktosfri och vegetarisk)
3 ägg
örtsalt, svartpeppar

Lägg trattkantarellerna i blöt i god tid innan, gärna några timmar.

Hacka samman mjöl, salt och smör till en grynig massa. Tillsätt yoghurt/kesella och lite vatten i taget. Arbeta samman till en smidig och slät deg. Tryck ut i muffinsplåt eller små aluminiumformar . Låt gärna vila i kyl ca 30 minuter. Nagga med gaffel och förgrädda i 225 grader i 5-10 minuter.
Ta upp trattisarna ur vattnet och låt dem rinna av. Stek dem sedan några minuter i smör och fördela i de förgräddade pajskalen. Spara några till garnering.

Hacka de väl sköljda rödbetsbladen grovt och fräs dem i smör och rapsolja i samma stekpanna i ungefär 5 minuter. Lägg också dem i pajskalen.

Smula fetaosten och fördela den i pajskalen.

Vispa ihop grädde, ägg, salt och peppar. Skeda äggblandningen över svamp, rödbetsblad och fetaost. Ställ in i ugnen igen i ca 15-20 minuter eller tills pajerna fått fin färg.

Garnera med de sparade trattisarna. Servera quicherna direkt från ugnen eller ljumna. 


Har du inte tillgång till rödbetsblad går det lika bra med mangold eller spenat. Förra året använde jag kirskål. Se det receptet här: Minipajer med trattkantareller och kirskål

Rödbetsbladen som blev över frös jag in. Det går alldeles utmärkt att använda dem till matlagning vid ett senare tillfälle. Förra gången jag använde frysta rödbetsblad blev det så här: Miniquiche med fetaost, rödbetsblad och rödbetor

1 kommentar:

Freja sa...

Smaskigt! Gillar dina recept!