lördag 20 oktober 2012

Höstbuffé - Potatisgratängen

Eftersom vi har ganska gott om potatis brukar jag roa mig med att leta nya potatisrecept på nätet. Det jag hittade senast som verkade intressant var vinnaren av tidningen Buffés potatistävling.

I förberedelserna inför den vegetariska matlagningskvällen har jag varit på jakt efter vegetariska ostar och hittade en blåmögelost med mjölkkoagulerande enzym av mikrobiellt ursprung i stället för löpe. Den fick ersätta gorgonzolan från originalreceptet. I stället för Västerbottenost använde jag en vegetarisk Emmentaler från Valio.

Här kommer gratängen så som jag gjorde den när jag provlagade:


Potatisgratäng med cambozola och päron
(2 portioner)
250 g potatis, av sorten Rocket (ca 3 st)
1 fast päron, av sorten Conference
1 liten gul lök
Smör
Örtsalt, svartpeppar
50 g cambozola
1,5 dl matlagningsgrädde
1 dl riven ost (Emmentaler)
1/2 tsk malen muskot

Eventuellt tärnad paprika och finklippt persilja till servering.

Skala potatisen och skiva den tunt. Kärna ur päronet, skala löken och skär även dessa i tunna skivor. Smörj en liten ugnsfast form och varva potatis, päron, lök, salt och peppar i den. Avsluta med ett lager potatis. Mixa ihop cambozola, grädde, riven ost och muskot. Häll blandningen över potatisen. Gratinera i 200 grader varm ugn i 40-50 minuter. Servera med paprika och persilja eller något annat du föredrar.


Både gubben och jag gillade gratängen. Den smakade lyxigt på något sätt. Den var lagom krämig och hade en bra balans mellan söta och salta smaker. Vi har inte gillat varken mos på Rocket-potatisen eller att äta den som den är men i den här gratängen gjorde den sig riktigt bra.

Tänk på att skära skivorna riktigt tunt. Och tänk på att en större form och fler lager kräver längre tid i ugnen. När vi gjorde en lite större sats på matlagningskvällen tog det evigheter innan den blev färdig. Men gott var det!


I kväll ska jag äta något av det godaste jag vet: Havskräftor. Det är dags för den årliga oktober-kräftskivan. Det vattnas redan i munnen på mig. Men några timmar till får jag hålla mig. Jag ska även ta och slänga ihop en paj att ha med Miniquicherna från matlagningskvällen, fast som en stor paj, får det bli.

Hoppas ni får en riktigt trevlig kväll!

4 kommentarer:

Remsan sa...

Men äter du kräftor?! Jag trodde du hade skippat även mat från havet. Jag gillar alla sorters kräftor fast jag tycker bättre om det spad som vanligtvis flodkräftor kokas i.
Musslorna koktes tillsammans med öl, lök, majs och chili. Recept kommer så småningom.
Gratängen låter mycket god! Är det en mycket speciell smak på rocketpotatis?

Anna tassar in.. sa...

Intressant..gillar den tanken med mjölkkoagulerande enzym av mikrobiellt ursprung. Potatis är en fantastisk liten sak..som jag inte vill vara utan..håller just på en en enkel rösti till middagen här..

Havskräftor..oj oj oj..godare än gott..

madelein - sexbarnsmamma sa...

Ja jösses du, havskräftor är inte fel det. Ikväll skall vi ha spenatsoppa och tysk korv. Ungarna får pannkakor istället för de gillar tyvärr inte det andra.
Visst var det en cool dräkt, inte så blodigt dyr heller.

Emilia sa...

Verkar ju supergod!