fredag 10 februari 2012

Bakad potatis till fredagsmys

För många år sedan åkte jag med på en motorcykeltur ner till Skåne men min nuvarande man och en kompis till honom. Då var vi bara vänner och det fanns inga som hest vibbar mellan oss. Men en känslomässig upplevelse fick jag ändå med mig från den resan: Bakad potatis i Kristianstad på ett ställe som jag tror hette Kevos. Kanske gjorde det sitt till att jag hade suttit på en motorcykel hela dagen, att det var vår, solen lyste och att jag befann mig i Skåne. Om jag gillar våren i Småland så älskar jag våren i Skåne!

Här ett foto från förra årets mc-premiär
Gubben hade pratat om den här potatisen innan och sa att vi bara måste dit. Jag hade kanske inte så höga förväntningar men den måltiden var faktiskt något utöver det vanliga. Om jag inte minns fel så valde jag skagenfyllning, bacon och vitlökssås. Potatisen var stor och genombakad. Det hade inte snålats med varken fyllning, bacon eller sås. Till detta fick man även en rejäl sallad med blandade grönsaker och ris.

Tyvärr tror jag inte stället finns kvar så jag kommer aldrig att få veta vad jag skulle säga om en sådan måltid idag. Men några år efter det här tillfället, när jag och gubben blivit tillsammans knåpade vi ihop en rätt som i alla fall lite grand skulle likna den vi åt på den där mc-turnen i Skåne. Förra fredagen gjorde vi en light-version av rätten igen med de ingredienser vi hade hemma (och utan bacon då). Fotot är från i fredags men receptet är mitt originalrecept:


Bakad potatis med räkröra och bacon
(4 port)
4 bakpotatisar
140 g bacon

Räkröra
500 g räkor med skal
2 st morötter
1 stort eller 2 små äpplen
1/2 purjolök
1 dl riven ost (ca 25 g)
2 msk röd stenbitsrom
En skvätt pressad citron
1 dl majonnäs
ca 4 dl filmjölk eller naturell yoghurt
Ett knippe dill
Citronpeppar
Örtsalt

Vitlöksås
2 dl naturell yoghurt
1-2 vitlöksklyftor, pressade

Sallad
1 låda ekologiska cocktailtomater
1 dl majskorn
1 dl gröna ärtor
Persilja
(ev. kokt kallt ris för den hungrige)

Värm ugnen till 225 grader. Nagga potatisarna lite och lägg in dem i ugnen på en plåt. Låt dem vara där i ca 60 minuter eller tills de är helt genombakade.
Blanda ihop yoghurt och vitlök och låt stå och dra i kylen. 
Halvera tomaterna och blanda ihop salladen.
Gör sedan räkröran. Skala räkorna och lägg i en skål eller bunke, skala och riv morot och äpple, strimla purjolöken och häll över allt i bunken. Blanda runt och droppa citron över. Tillsätt riven ost, finklippt dill, stenbitsrom och majonnäs. Häll till sist i så mycket fil eller yoghurt som du tycker det behövs för att få en bra röra. Smaka av med citronpeppar och örtsalt. Knaperstek till sist baconet klippt i bitar och låt det rinna av på hushållspapper.
Skär ett kryss i potatisen när den är genombakad. Tryck till med fingrarna (utan att bränna dig) och fyll potatisen med röran. Servera med salladen, vitlöksåsen och det knaperstekta baconet runt om. Glöm inte olja och vinäger för den som gillar det!


 Jag tyckte det funkade bra utan bacon men för den som gillar det blir det en liten extra krydda. Prova gärna med stekt tofu i stället eller varför inte stekt halloumi!? Det ska jag göra någon gång när vi har det hemma!

Ikväll blir det fredagsmys hos vänner i grannbyn så jag vet inte alls vad det blir. Men jag är inte det minsta orolig. Maten smakar alltid bra hos dem om det så är pannkakor, potatismos eller något lite lyxigare!

Hoppas ni alla får en riktigt fin fredag!

5 kommentarer:

AnnaPanna sa...

Bakad potatis är ju alltid gott oavsett fyllning tycker jag. Jag älskar att äta skalet oxå! ;D

Alltid mysigt att bli bortbjuden!! Ha det så trevligt!!

Kram och Treeevli Helg tjejen!!

madelein sa...

Vad gott, det var jättelängesedan jag åt bakad potatis. Kanske skall testa ditt recept imorgon. Det kan bli gott!

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Nog för att våren kan sätta fart på smaklökarna, men den potatisen måste verkligen varit något utöver det vanliga :)

Mårtenssons kök sa...

Bakad potatis har vi också speciella minnen av, det påminner oss om vår första gemensamma utlandsresa som gick till Bulgarien. Där åt vi bakade potatisar nästan varje lunch på stranden, men inga sådana här lyxfyllningar.

Ha en skön helg på dej.

Remsan sa...

Bakad potatis var evigheter sedan vi åt! Måste bli ändring på det.
Ha en skön helg. Kram