onsdag 1 februari 2012

Real Life - En doft från förr

Uppdraget i Real Life hos Yohanna för denna veckan är En doft från förr.

Ja, det kommer att bli ett långt inlägg även denna gången. Dofter för mig har nästan alltid handlat om känslor. Jag minns från min barndom doften av trygghet. Den fanns i mammas nattlinne när jag och syrran busade i föräldrarnas säng. Och den fanns i en annan tappning hos pappa när han kom innanför dörren efter att ha jobbat en hel dag eller när han varit ute och sprungit i elljusspåret.

Så har vi doften av min stora kärlek... Även kallad gubben. Kanske låter det konstigt men jag insåg att jag var intresserad av honom när jag en gång kände att han luktade svett och tyckte att det luktade gott. För några år sedan höll jag på lite med textiltryck och då gjorde jag den här t-shirten till honom:


Många pratar om nyfödd-bebis-lukt och jag brukar faktiskt fortfarande sticka näsan i mina barns kinder eller nackar och "snufsa" barndoft. En ren doft av kärlek och där är det jag som får stå för tryggheten.

Minnet som följer med doften jag tänker beskriva lite mer idag, handlar om gammelmormor och gammelmorfar. Jag var så lyckligt lottad att jag fick ha dem i livet ända tills jag var någonstans i mitten av tonåren. De hade en sommarstuga som låg vid havet en bit utanför Varberg. Där bodde de ganska mycket på somrarna och vi var ofta där och hälsade på.

Gammelmormor, jag och gammelmorfar i stugan, sommaren 1978.
Pappa, jag och en av kusinerna i trädgården, sommaren 1978.

Jag tyckte så mycket om gammelmormor och gammelmorfar. De hade så mycket intressant att berätta från när de var små och de var så härligt avslappnade och glada. Alltid fanns det något roligt kortspel eller någon spännande lek att hitta på. Några år bodde hela familjen där hos dem i någon vecka och ett år inföll den veckan på min födelsedag. Den födelsedagen är nog den enda från min barndom som jag verkligen kommer ihåg och jag minns fortfarande vad jag fick i present.

I denna våningssängen brukade jag och min syster sova.
I mitt fotoalbum har jag skrivit att de här kusinerna nog INTE
ville vara med på kort, så jag suddade till ansiktena lite...
Här höll gammelmorfar till med yxa och såg.

Doften i stugan var väl egentligen lite instängd, som i en husvagn ungefär. Men det var fler inslag i sommarstugedoften. Som granne hade vi en lagård och en hage där det gick kor och inte långt ifrån låg havet som kom med dofter av salt och tång. Det fanns också en öppen spis där vi eldade på kvällarna. Ibland grillade vi korv där, men oftast satt vi bara och tittade in i lågorna.

När gammelmormor och gammelmorfar lämnade oss, tog min mormor och hennes syster över stugan. Så vi kunde fortsätta att åka dit ibland och träffa släktingarna ändå.

Syrran och jag, våren 1995. Till höger skymtar körsbärsträdet.
Bakom planket fanns det bland annat några välbesökta krusbärsbuskar.
Jag äter "dubbelkorv" i bröd, sommaren 1996. Genom fönstret skymtar lagården.
Släktträff, sommaren 2002.

Jag hittade många kort i mina album från stugan, men mest på personer och inte så mycket på själva huset. På kortet ovan syns det i alla fall att det är ett tegelhus. Det har renoverats och byggts ut många gånger under årens lopp. Först var det bara utedass, sedan mulltoa och till slut en riktig vattentoalett med dusch.

Nu är det många år sedan jag var i stugan. Men varje gång jag går in i en gammal husvagn eller i ett gammalt hus med "stugdoft" blir jag påmind om min barndoms somrar i stugan hos gammelmormor och gammelmorfar.

10 kommentarer:

Emilia sa...

*Nostalgi* kan känna doften när jag läser ;)

Mårtenssons kök sa...

Ja, doft och minnen hör verkligen ihop. Doften av sommarregn på asfalt, viss sorts mat, parfymer ... många minnen som dyker upp.

Bamsebus sa...

Härliga minnen! Ja vad vore livet utan dofter?
Må så jättegott!
Kram Kram!Miriam

Yohanna i Las Palmas sa...

God Afton!
Då var sammanställningen av veckans real life klar och ute:
http://yohannailaspalmas.webblogg.se/2012/february/sammanstallning-av-real-life-en-doft-fran-f.html

Tack så mycket för denna omgång. Nästa vecka kör vi igen.

Hälsningar
Yohanna

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Dofter har alltid en tendens att väcka minnen till liv! :)

Freja sa...

Är den fortfarande inom släkten? Min mammas fastrar hade en sommarstuga som hela familjen brukade besöka varje år tills de sålde den för några år sedan. Det var mycket minnen förknippade med doften i den stugan, men sen de sålde den har jag inte känt doften någon mer gång...

Ansibecki sa...

Sv Freja: Ja, så vitt jag vet är den fortfarande inom släkten :)

Annelie sa...

Härliga minnen. Jag gillade veckans Real Life, man tror inte att dofter väcker så många minnen, men det gör det verkligen..

ha en fin fredag

Aspiga Celine sa...

Huuur sjutton kan svett lukta gott? När tog du tempen sist?

Remsan sa...

Vad roligt och se en massa bilder från ditt liv!