måndag 20 februari 2012

Pizza på rester

När vi kom hem från vinterfisket i lördags var det ingen av oss som kände för att laga någon seriös mat. Vi hade en hel del pinnbrödsdeg med oss hem från utflykten och lite annat i kylen från pajbaket i fredags.

Så vi bestämde oss för att göra minipizzor av pinnbrödsdegen och lägga de andra resterna och annat från skafferiet ovanpå. Jag fuskade ihop en tomatsås med tomatpuré, ketchup, sweet chilli sauce och pizzakrydda. Recept på en mycket godare tomatsås hittar du här.

Barnen och gubben valde riven ost från frysen, banan, ananas och paprika på sina pizzor. Vi brukar riva ner ostskalkarna i en påse och lägga i frysen. Där håller den sig länge och underlättar en annan gång när man vill ha riven ost i maten. Annars är jag mästare på att spara gamla ostskalkar i kylen tills de möglar och måste slängas.


Jag bredde pesto på mina minipizzor i stället för tomatsås, lade tunt skivade rödbetor ovanpå och toppade med smulad fetaost. Inte så dumt faktiskt. Pizza på bakpulversdeg är inte direkt min favoritpizza men det funkade.


Kanske tjatar jag om det här med att använda rester och tänka på miljön. Jag menar inte på något sätt att jag är jätteduktig på det här. Däremot vill jag gärna inspirera och uppmuntra er alla till att tänka till lite extra. Det är så lätt att man lagar någon ny mat när man egentligen har rester till att sätta ihop en hel middag med i kylen.

Någon gång skrev jag att gammal skåpmat är också mat. Det är inte fel att ha Gammal skåpmat-vecka emellanåt och rensa lite i kyl, frys och skafferi. Annars är risken att grejer ligger och blir för gamla. Många gånger är det också då man kommer på nya spännande maträtter. Om inte annat så blir det en utmaning att komma på maträtter att göra av det som finns hemma. Sedan finns det gott om plats att fylla på med nya råvaror och förmodligen lite extra pengar, som man sparat in under veckan, att köpa dem för.

Ha en fin vecka!

3 kommentarer:

AnnaPanna sa...

Snacka om att kunna koka soppa på en spik!!

Darn it, your gooood!!

HA EN BRA VECKA NU....mera maaat!! :D Shopp shopp... vill ha mer inspiration!! KRAM

madelein - mamma till sex sa...

Jag tycker du gör helt rätt, du är en stor inspiration!

Bamsebus sa...

Man tager vad man haver! Ett bra ordspråk tycker jag! Jag vill heller inte slänga mat i onödan och har väl genom åren blivit bättre på detta. Nu gör jag och dottern ofta såna här smårätter under veckorna. Som varma mackor, paj, pizza eller omelett med rester som finns sen helgen! Och det brukar bli himla gott!
Må så jättegott!
Kram Kram Miriam