måndag 19 september 2011

Svensk falafel och pitabröd på surdeg

Vad vore en vegetarisk månad utan falafel? Falafel är kanske en av mina favoriträtter även om jag tidigare inte ätit enbart vegetarisk mat. I den här månaden är den givetvis ett självklart inslag. Jag har visserligen redan ätit falafel den här månaden, på Cicki Ma Ma, precis i början när jag glömt att jag skulle äta vegetariskt. Som tur var hade de inte bara kyckling att erbjuda. Men hemgjord falafel är ändå något speciellt och detta receptet är verkligen speciellt, då de görs på gula ärtor i stället för kikärtor. Receptet kommer från boken Majas klimatmat men första gången jag kom i kontakt med det var på Pickipicki, när jag var med i en tävling där.

Hemgjord svensk falafel från förra omgången

Förra gången jag gjorde falafel använde jag dinkelpitabröd att stoppa dem i. Denna gången tänkte jag dra det ett steg längre (i den lite nördigare riktningen) och göra pitabröd på surdeg. Jag hittade ett recept på Farmorsbloggen och satte igång att baka. Jag matade surdegen kvällen före (enligt instruktioner från Pain de Martin) så att jag skulle ha 4 dl att jobba med på morgonen. Sedan fyllde jag på med mjöl och vatten efter receptet och lät stå i rumstemperatur i 6 timmar. I med resten av ingredienserna och så formade jag åtta runda kakor och lade på en tallrik med bakplåtspapper mellan. Jag täckte över med plastfolie och ställde in i kylen.


Någonstans här gjorde jag nog något fel. Förmodligen skulle jag gjort större eller fler runda kakor och mjölat mellan varje. Kanske skulle de inte behövt vara i kylen. Kanske var de i kylen för kort stund. När jag skulle grädda dem hade i alla fall några kletat ihop sig så jag fick fixa till dem innan de åkte in i ugnen. Jag lade dem med sitt bakplåtspapper på varma plåtar och hade inne dem i ungefär 7-8 minuter. Bröden blev tjocka och var svåra att dela så man kunde fylla dem. Kanske någon duktig bakare vet vad jag gjorde för fel?


Som väl var smakade bröden mycket gott så jag tänker prova att göra dem igen. Riktigt mätt blev man på bara ett bröd fyllt med falafel, morot, vitkål och youghurtsås.

Här kommer receptet på svensk falafel (hämtat från pickipicki):


Svensk falafel
500 g torkade gula ärtor
2 knippen (eller några msk fryst) persilja
2-3 pressade vitlöksklyftor
1-2 tsk koriander
1-2 tsk spiskummin
2 tsk salt
0,5-1 dl vatten
<0,5 dl vetemjöl
rapsolja att fritera i

Låt ärtorna ligga i blöt över natten, gärna ett dygn. Mixa ärtorna i matberedare tillsammans med övriga ingredienser. Forma stora runda bollar och stek dom på medelvärme i rikligt med olja. Sen är det bara att njuta!

Tänk vad mycket god vegetarisk mat det finns! Frågan är om jag inte skulle ta och bli vegetarian på heltid... Med undantag av julskinkan till jul då. Och mina egna hemgjorda köttbullar. Och kanske renskav... Jag får nog fundera på detta :)

2 kommentarer:

Remsan sa...

Falafel är sååå gott! Hm, nu måste jag ju testa att göra egen... :-)

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

åh, jag läste det här receptet på pickipicki för ett bra tag sedan och tyckte det lät SÅ gott! Nu blev jag sugen på att prova det igen, tack för remindern ;) Roligt att du har en vegetarisk månad, det finns faktiskt många goda rätter att äta även om man utesluter kött! Och ett plus är ju att man faktiskt inte behöver vara vegetarian för att äta dem ;)