lördag 10 september 2011

Mitt första goda surdegsbröd

Som jag skrev igår så har jag numera en burk med surdegsgrund i kylen. Jag har bakat på den en gång tidigare men då blev brödet inte så gott. Jag var den enda i familjen som gillade det och då tyckte jag inte det var så särskilt gott ändå. Men igår hittade jag ett recept som verkade intressant och så satte jag igång igen. Jag hade bara surdeg till en halv sats men det kanske kunde få räcka första gången... Snart insåg jag att jag skulle börjat tidigare på dagen för att inte behöva baka långt in på natten. Därför satte jag degen i kylen efter första jäsningen och tog fram den igen i morse när jag vaknade.


Jag började med att vika ihop degen och väntade sedan spänt på att den skulle börja jäsa. Efter tre timmar såg jag ingen direkt förändring så jag tände i pannan och ställde bunken ovanpå. Efter ytterligare två timmar hade det hänt lite mer. Ingen dubbel storlek direkt men om jag petade på ytan med fingret så återtog den samma form igen.


Några jäskorgar har jag inga men jag tyckte mormors gamla lergryta kunde duga. Så i lergrytan på pannan fick den jäsa i ytterligare 2,5 timmar. Nu såg jag skillnaden när den var färdigjäst. Eller förresten, hur vet man om den är färdigjäst? Jag satte i alla fall in den i ugnen efter instruktionerna i receptet och efter ungefär 30-40 minuter hade jag ett finfint surdegsbröd.


Jag har sett på andra bloggar att man skär upp brödet och visar hur snittytan ser ut. Inte för att jag har någon aning om ifall mitt ser bra ut men gott smakade det! Jag är så nöjd, jag har bakat mitt första surdegsbröd som faktiskt smakar gott! Ja, både gubben och dottern gillade det. Sonen var lite tveksam men han brukar bara gilla ett bröd i taget och vi köpte aprikosbröd igår som är hans favoritbröd för tillfället.


Exakt hur du bakar detta brödet hittar du hos Johan på matgeek.se. Sjukt god vetesurdeg med råg kallar han receptet och jag kan bara hålla med. Sjukt gott bröd helt enkelt! Han beskriver också tydligt hur man ska göra i de olika stegen och visar med bilder. Gillar du att baka men (som jag) inte har jättekoll ska du absolut klicka på länken!

Nu tänkte jag ha en sjukt soft lördagskväll. Har stängt in mig i tv-rummet och låter gubben sköta läggning och annat (han har varit borta hela dagen så jag tyckte det blev rättvist så).

Hoppas ni också får en fin kväll!

5 kommentarer:

Budgetprinsessan sa...

Första gången jag skulle göra surdeg, så hade jag inte någon vidare koll på jäsningsprocessen, vilket resulterade att satsen med surdeg exploderade och jag mötte ett kök med surdeg precis överallt.

nurseblog sa...

Åh, vad gott det ser ut! Blir sugen på att börja baka omedelbums..

Hoppas du får en riktigt skön och underbart soft kväll!

Emilia sa...

Kul att du fick till ett som smakade - har ingen koll på snittyta, men brödet ser gott ut iaf ;)

Mårtenssons kök sa...

Bra idé att låta det jäsa i lergrytan istället för en jäskorg:) Vi har faktiskt bakat bröd i en av våra lergrytor, inte surdegsbröd men i alla fall...

Remsan sa...

Jag har gett upp mitt surdegsbakande (för tillfället iaf). Inte för att inte surdegsgrunden bubblar och är pigg, men varje bak tar ju sådan tid. Åtminstånde för mig. Tröttnat på att sitta mitt i natten med nybakat surdegsbröd :-)