tisdag 13 september 2011

Nyttiga bär

Att blåbär är bra mot diarré visste kanske de flesta. Men visste ni att det lilla bäret även bekämpar infektioner och underlättar matsmältningen? Det sägs också att blåbär är bra för synen och att de lindrar hosta och förkylningar. (Källa: Klassiska huskurer av Sarah Merson)

Efter att ha ögnat igenom träffarna på en sökning om lingon ser jag att de bären kan användas som huskur mot urinvägsinfektion. Både blåbär och lingon innehåller c-vitamin, fibrer, järn, kalcium och zink. För exakt näringsvärde, sök i Livsmedelsdatabasen.

Båda bären är dessutom ett väldigt bra miljöval i Sverige vid denna tiden på året. Bären växer vilt i skogen, så själva odlingen har därför ingen negativ påverkan på klimatet. Eftersom de finns nära oss behöver själva transporten inte heller bli en så stor klimatbov. Kanske har du till och med gång- eller cykelavstånd till skogen. Tillhör du de som inte vill eller kan plocka själv så brukar det finnas svenska bär på torget och i vissa affärer med. Vill du njuta av bären även resten av åren går de utmärkt att frysa in. Det går även att torka bären. När jag var på besök hos Ann-Evy Karlsson visade hon en burk hon hade med torkade blåbär. Det var hennes vitaminer och hon tog ett om dagen. Kanske var det därför hon var så pigg och glad?!

Här kommer ett enkelt recept som innehåller både blåbär och lingon:


Ugnspannkaka med bär
9 dl mjölk
4,5 dl mjöl
3-4 ägg
3 dl bär (t.ex. blåbär och lingon) + bär till servering
En nypa salt
Ev. en nypa vaniljsocker
En klick smör

Vispa ner mjölet i äggen och hälften av mjölken. Häll sedan i resten av mjölken, salt och ev. vaniljsocker. Ställ in en långpanna med smör i ugnen på 225oC. När smöret har smält, ta ut plåten, häll i smeten och fördela bären jämnt över plåten. Låt stå i ugnen i ca 30-40 minuter, tills pannkakan har blivit lite pösig och fått fin färg. Servera med fler bär, en god sallad och eventuellt en klick naturell keso.


Denna rätten gillade alla i familjen. Kanske inte helt oväntat...

Nu blåser det så det knakar i huset. Hoppas det inte blir strömavbrott. I alla fall inte innan jag postat detta inlägget.

Hoppas ni har en fin kväll i blåsvädret!

4 kommentarer:

Remsan sa...

Det är ju det så är så himla bra. Att en massa gott är så ruggigt nyttigt dessutom!

nurseblog sa...

Mmmm.... blåbär...
Både nyttiga och otroligt goda!
Måste prova receptet, låter fantastiskt gott!

Hoppas kvällen blir fin!

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Att blåbär var bra mot diarré visste jag faktiskt inte - men däremot vet jag att Läkerol kan, vid överdriven konsumtion, ha en laxerande verkan...

... och hur vet jag detta..?

Sv: Ibland måste man bjuda på sig själv! :P

Emilia sa...

Smaskens ;)