lördag 24 september 2011

Socker med chokladmynta

Nu när sommaren nästan är slut har jag sett över min örtkryddor i köksfönstret. Vem vet hur länge de tänker hålla sig vid liv? Basilikan jag sådde i våras har jag tagit in från växthuset och jag hoppas att den tänker leva ett tag till. Lite persilja har jag också tagit in från landet och satt i en kruka. Men den ute i landet kommer ju upp igen nästa vår.

När det gäller chokladmyntan som jag fick när jag fyllde år i juni, har jag försökt att få den att föröka sig genom att klippa av kvistar och sätta dem i vatten. Till min stora besvikelse fick kvistarna inga rötter och bladen blev bruna och fula, så jag slängde dem. Men chokladmyntan hade visst ett mycket bättre sätt att föröka sig på. När jag slängde ett öga på den här om dagen såg jag att den hade börjat flirta med myntakrukan bredvid.


Vi får väl se om det börjar växa upp lite chokladmynta där framöver. Jag har faktiskt satt en kruka med bara jord i på andra sidan också nu och försökt att leda dit några chokladmyntakvistar med.

För att vara säker på att få smaka chokladmynta även i vinter, plockade jag av större delen av bladen och torkade dem i ugnen (på ungefär 40oC). Innan de hade torkat helt mortlade jag dem tillsammans med socker. Blommorna sparade jag hela. Sedan lade jag in örtsockret i ugnen en stund till så det fick torka helt. Jag rörde om några gånger under tiden.Så nu har jag en liten burk med chokladmyntasocker i hyllan, färdig att användas till bakning eller ges bort som present i vinter.


Idén att göra detta fick jag från Pickipicki. Och tillvägagångssättet har jag delvis lånat från när hon gjorde örtsalt i somras.

I går var vi på Återbruket i Norrahammar och handlade lite till vårt nästa projekt i huset. Men det skriver jag mer om i morgon.

Hoppas ni får en fin lördag!

Här ser den ut att bli solig i alla fall.

6 kommentarer:

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Det är imponerande hur du pysslar med dina kryddor :)

Här hemma nyttjas nästan bara svartpeppar - och då grovmalen! :P

Sv: Du får gärna nämna det om du vill, men som du säger så är det långt kvar innan det är aktuellt, så det funkar att vänta också :)

Barnens Hjältar sa...

Visst är det så, olikheter berikar. Tror jag kommer citera dig där många gånger framöver :-)

tina sa...

Men vad kul! Med chokladmyntasockret alltså! :-) Och spindelungen är bra söt!

Mårtenssons kök sa...

Mycket smart sätt att ta hand om fina örter till vintern. Chokladmynta låter så himla gott:)

Sofie sa...

Chokladmynta låter ju spännande. Smart att göra socker på det och spara.

Remsan sa...

Chokladmynta? Vad är det du säger? Hade ingen aning om att det fanns chokladmynta. Måste jag leta upp en liten planta.