söndag 18 september 2011

Kaminkvinnan har vaknat igen (och lite om tomater)

Med ojämna mellanrum vid helt oförutsedda tidpunkter vaknar kaminkvinnan i mig upp ur sin dvala.  Kaminkvinnan älskar att baka och ser inget slut på bakandet förrän frysen är full och bröd-, bull- och kakförrådet är säkrat för ungefär ett halvår framöver. Sen kan hon sakta slå sig till ro och slumra in för en tid igen.

Just nu är en sådan där kaminkvinne-period. Kaminkvinnan har precis upptäckt surdegen och alla dess fördelar och hon är inte nådig. I fredags bakade hon vetesurdegsbröd (samt blåbärsscones till frukost och kirskålspaj till kvällsmat), igår bakade hon pitabröd på vetesurdeg och i dag blir rågsurdegsgrunden färdig. Alltså blir det surdegsbröd i dag med. Sen blev det gröt över från frukosten så hon har just nu en sats grötbullar på jäsning. Just det, jag tog ju in den sista rabarbern igår, så Kaminkvinnan tänkte att hon kunde baka rabarbermuffins med mynta och mandel i dag också. Förmodligen är det något fel på den där kvinnan men det är bara att hänga på. Resultatet brukar åtminstone bli ganska bra.

Fin och bubblande vetesurdeg

Mer om bakningen i ett annat inlägg. Nu tänkte jag skriva om våra tomater. Vi hade vår första frostnatt i går och därför plockade vi in alla tomaterna fortare än kvickt. Tyvärr var bara en bråkdel av dem röda eller ens lite orangea.


Men vi fick ett tips om att man kan slå in dem i tidningspapper och ställa svalt och mörkt, så kan de mogna så. Förra året när vi tog in tomaterna lade vi dem med kvistarna kvar i fönstret. Det fungerade inte särskilt bra. De blev skrynkliga och tråkiga och mognade inte så bra heller.

Tomatförpackningsfabriken 2011:


Så nu provar vi detta i år. Jag får återkomma om hur det går lite senare när vi vet.

Ha en fin dag alla fina läsare!

5 kommentarer:

Maria i Falkenberg sa...

Jag längtar efter att få smaka på ditt surdegsbröd!

Emilia sa...

Vill kaminkvinnan flytta hit eller?
Gottegrisen har varit här i helgen och bakat fikabröd, fast bara två sorter ;)

Barnens Hjältar sa...

Tack tack!! Det är så skönt att vara hemma! Inser att det finns så mycket att berätta så det får bli fler inlägg. Jag plitade ner ett om att resa med baby nu i varje fall. Tack för att du kikat in medan vi var borta :-)

Mårtenssons kök sa...

Hyr du ut henne? Vi har en mjuk soffa som är skön att sova i:)
Förstår att du har bakat tillräckligt på ett tag då, du får helt enkelt spara vårt brödrecept tills kaminkvinnans come back!

Helenas Hem -mamma till 5 i dec sa...

Hej kaminkvinnan! Jag önskar att det fanns en kaminkvinna i mej som kunde vakna också... :)
Kram