fredag 2 september 2011

Höstmacka

I kväll åt jag världens kanske godaste macka. Eller jag kanske ska säga mackor. Det blev några stycken. Svärfar hade hittat ännu mer svamp i skogen och jag är inte den som säger nej till svamp om jag blir erbjuden.

Brödet jag använde kom ifrån Bageri Bakelit. Ekologiskt, kravmärkt och närproducerat. Kan det bli bättre? Ja, riktigt gott smakar det med, kanske ska tilläggas. Jag brukar skiva upp brödet när jag köper det och frysa in det jag inte kommer använda de närmsta dagarna. Så tar jag upp ur frysen vid behov.


Höstmacka
(4-5 st )
Några skivor av ett gott surdegsbröd
1-2 msk kallpressad rapsolja eller olivolja (eller 50/50)
1 vitlöksklyfta, pressad
200 g färska kantareller
Smör att steka i
Örtsalt, svartpeppar
Några salladsblad
1-2 tomater (helst egenodlade) 
1 näve färska örtkryddor t.ex. persilja och gräslök

Rensa svampen. Torka bort jord och annat med en pensel. Låt den sedan vätska av sig lite i en torr stekpanna. Tillsätt smör och stek tills de nästan blir lite knapriga. Salta och peppra. 
Blanda vitlök och olja och pensla på brödskivorna. Lägg på plåt och in i ugnen på 225oC tills de får lite färg. 
Lägg salladsbladen på brödskivorna, sedan svampen och några tomatskivor. Toppa med persilja och gräslök.

Det jag tyckte var extra roligt med den här mackan var att tomaten kom från vårt växthus, persiljan, gräslöken och salladsbladen från vårt trädgårdsland, svampen från vår skog och brödet från ett bageri inte allt för långt härifrån. Nästan så att man kan säga att mackan var närproducerad! Bara oljan och vitlöken som inte höll måttet.


Men vad gott det är med egenodlade tomater. Jag vet knappt om jag vill äta köpetomater mer. Vilken skillnad i smak det är när tomaterna får ta sin tid på sig att mogna långsamt i solen.

Förutom att ha ätit goda mackor tills jag nästan sprack idag, har jag målat lite på en av våra bilar. Men mer om det en annan gång.

Jag har förresten haft finbesök av min gamla granne med tillhörande barn också. Trevligt som vanligt och full fart på barnen som vanligt. Och trots att jag bjöd på en konstig ugnspannkaka med tveksam konsistens var det ingen som klagade och alla åt upp. Men de kanske bara var tacksamma att jag inte använde dem som försökskaniner till linsbiffarna jag tänkt prova någon dag framöver...

Hoppas ni får en riktigt fin och mysig fredagskväll!

2 kommentarer:

martina sa...

Verkar som om vi har samma fredagssyssla, blogga alltså :-) Din macka såg riktigt god ut. Tycker att det är så synd att det bara är jag som äter svamp i min familj. Men ibland unnar jag mig det ändå! Ha en trevlig helg!

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Oj vad gott det ser ut.
Jag får skriva av receptet.
Kram Anette