fredag 9 september 2011

Torgdag, surdegsbröd och fredagsmys

I dag tog vi en tur till Tranås. Det är en väldigt mysig liten stad som vi tyvärr inte besöker så ofta. Jönköping är lite större och ligger lite närmare, plus att vi har en hel del av våra vänner där. Därför blir det oftast åt det hållet vi åker om vi ska till stan. Ja, man kan säga att det är Jönköping som är stan för oss.

Men idag blev det som sagt Tranås i stället. Vi hade lite ärenden där ändå och så har de torgdag på fredagar. Jag passade på att handla på mig massor av frukt och grönsaker. Mycket av det kom från Älmås gård. Härligt med färska och närodlade frukter och grönsaker! Tyvärr hade jag inte kameran med mig. Men jag tog kort på härligheten hemma i stället.


Solen lyste på oss och det blev en riktigt härlig sensommar- eller kanske höstdag. Lunchen åt vi på Siesta Mat & Deli. Ett hemtrevligt litet ställe med fräsch mat. Gubben tog en dagens med kyckling. Han passar väl på att äta kött när vi inte är hemma, haha, vi har ju vegetarisk månad egentligen. Jag föll inte för trycket utan tog dagens vegetariska - Tortiglioni med krämig tomatsås, sockersnapsar, mozzarella och parmesan. Barnen valde sina egna sallader från en lista de hade. Efteråt var tallrikarna tomma och alla nöjda. Dottern hade visserligen gett bort halva sin portion till sonen men hon var inte mindre nöjd för det.

Innan vi åkte letade jag efter recept med surdegsgrund eftersom jag numera har en sådan i kylen. Jag hittade ett recept på matgeek.se, där man inte behövde baka i flera dagar för att få ett gott surdegsbröd. Det tilltalade mig så jag satte igång med det framåt eftermiddagen när vi kom hem. Ganska snart insåg jag att jag ändå skulle få hålla på med baket en bit in på natten. Därför gav jag upp efter första jäsningen och ställde in degen i kylen. Förhoppningsvis går det lika bra att baka vidare imorgon.


I stället ägnade jag kvällen åt fredagsmys tillsammans med barnen framför en nyinköpt vhs med "Bananer i pyjamas" (Röda korsets second hand-butik, 5 kr). Gott snacks till fredagsmyset blev det med!


Jordgubbarna kommer från Oberga bärodling.


Ha en trevlig helg gott folk!

2 kommentarer:

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Nej men tänk - Tranås, där har jag varit många gånger! Min kära mormor bor där, och har gjort så hela mitt liv, så ett par gånger per år besöker vi nog staden. Liten är den, men rätt söt ;) Kul med vegetarisk vecka, pluspoäng till dig ;)

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Ha en trevlig helg du också!

Tänk, finns det fortfarande vhs?? :P