fredag 30 september 2011

Sista september och trattkantareller

Sista dagen i september. Sista dagen på min vegetariska månad. Kanske borde jag redovisa och utvärdera hur det har gått. Jag bestämde mig ju för att göra september till en vegetarisk månad mest med anledning av köttproduktionens klimatpåverkan. Men också av ren nyfikenhet. Skulle jag klara av att undvika kött i en hel månad? Hur skulle min kropp reagera?

Falafel - min favorit bland vegetarisk mat.

Resultatet blev över förväntan. Ett exempel är skolmatsalen, där jag äter med mina elever två dagar i veckan. Sedan jag beställde vegetarisk kost där, har maten bara varit god. Jag slipper smaklös korv, svettiga kasslerskivor och grillburgare med tveksamt innehåll. I stället får jag smakfulla vegetarsika biffar i olika tappnigar och när det var korv- och potatislåda fick jag världens kanske godaste rotfruktsgratäng.

Vegetarisk hamburgare med sojafärs

Hemma har det också fungerat bra. Barnen äter ju knappast kött ändå (förutom korv och köttbullar) och jag har fått anledning att prova en massa nya recept. Jag har kommit fram till att sojafärs passar bra till hamburgare medan det smakar lite bättre med quorn om man ska göra "kött"-färssås.

Lingonbiffar - en ny favorit

När det gäller kroppen och hur jag mår, har jag inte märkt någon större skillnad. Och det viktigaste: Jag har inte saknat kött! Jag tror faktiskt jag kommer att fortsätta mitt liv utan kött. Kanske att jag kommer att äta lite renskav eller något med älgfärs emellanåt. Möjligtvis lite julskinka till jul med. Men jag tänker inte ändra tillbaks mitt val i skolmatsalen och det skulle kännas jättekonstigt att sitta hemma och sätta i mig korv eller köttbullar. Speciellt när det finns vegetarisk mat som är sååå mycket godare.

Eftersom jag fått ett överflöd av trattkantareller i veckan kommer jag nu att bjuda på två svamp-recept. Givetvis vegetariska :)

Första receptet hittade jag hos Maja på bloggen Husmorsskolan. Jag var bara tvungen att prova för det verkade så gott. Jag gjorde som vanligt en del förändringar. Originalreceptet hittar du här. Bloggen Husmorsskolan kommer jag för övrigt att besöka fler gånger. En mycket trevlig blogg med recept, olika smarta tips och vackra bilder.


Paj med quornfärs och trattkantareller
(4-6 personer)

Pajdeg:
50 g rumstempererat smör
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
2 tsk bakpulver

Fyllning:
1/2 liter trattkantareller
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör och olja till stekning
300 g quornfärs
1 msk tomatpuré
1 tsk soya
Grillkrydda, chilipulver eller andra kryddor efter behag
Salt och peppar

Täcke:
1 dl créme fraiche
2,5 -3 dl turkyoughurt
2 msk majonäs
2 dl riven ost

Gör så här:
Pajdegen:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till degen och knåda ihop dem till en smidig deg. Tryck ut degen med mjölade fingertoppar i en pajform.

Fyllningen:
Rensa svampen och lägg den i en torr stekpanna på medelvärme. Låt den vätska av sig en stund. Skala och hacka löken. Finhacka eller pressa vitlöksklyftorna.  Tillsätt smör och olja i stekpannan och låt svampen brynas en stund tillsammans med löken och vitlöken. Lägg sedan svampblandningen åt sidan. Tillsätt smör och olja igen, samt tomatpuré, soya och kryddor. Stek quornfärsen i detta tills den blivit genomvarm och fått lite färg. Rör då i svampblandningen. Lägg slutligen allt i det obakade pajskalet.

Täcket:
Blanda créme fraiche, youghurt och majonäs i en skål. Bred blandningen över svamp och färsfyllningen och toppa med osten. Baka pajen i ugnen i 20-30 min. 

Jag misstänkte att barnen inte skulle gilla pajen, så jag gjorde små pajskal som de kunde få fylla med  cashewnötter och olika grönsaker. De tyckte väl tanken var god men åt inte så mycket av pajskalen ändå. Pajdegen likande en sconesdeg och de gillar inte scones, så det var kanske inte så konstigt. Annars tyckte jag att själva Svamp-pajen var jättegod. Jag som skulle iväg och träna efteråt kunde inte äta så mycket, vilket grämde mig en del. Som tur var blev det många matlådor över i stället.


Oj vilket långt inlägg det blev idag. Här kommer det andra svampreceptet. En slags snabbmatsvariant men inte mindre god för det.


Pasta med ost och svamp
Koka valfri pasta al dente. Häll av vattnet. Ställ tillbaks på plattan på lägsta värme. Rör ner lagom mängd ost och blanda tills den smält. Ta några tag över med svartpepparkvarnen. Servera med smörstekta trattkantareller, kokta gröna ärtor och persilja.

Något jag lärt mig om trattkantareller är att man alltid ska dela dem på mitten när man rensar dem. I flera av de jag rensade var det små vita ägg. Troligtvis inget farligt om man får i sig dem men det känns ju helt klart bättre utan...

Nu är det nog dags att stänga igen datorn och ägna sig åt fredagsmys i stället.

Hoppas ni har en fin fredagskväll och får en riktigt trevlig helg!

4 kommentarer:

Barnens Hjältar sa...

Åh vad gott det ser ut!
Jag har haft så mycket det sista så jag missar allt det goda :-)

Emilia sa...

Yes - till att du fortsätter ditt vegetariska liv ;)
Pajen ser jättegod ut, men jag måste få tag på några trattisar för att kunna göra den själv!

Remsan sa...

Kul att läsa. Jag skulle verkligen behöva laga/äta mer vegetarisk mat. Svårast är det att få med maken. Äter vi vegetariskt vill han ha något "sågel" till. Korv äter vi mycket sällan, men färsen kunde vi gott byta ut. Kanske ska lura hela familjen lite.

Mårtenssons kök sa...

Spännande läsning, kul att se hur du tyckte att det gick med den vegetariska maten.
Just färs ock korv blir det ytterst sällan här också, även om Håkan ju faktiskt har börjat experimentera och tillverka egen korv...