lördag 2 juli 2011

Röror till grillat

I går firade vi in semestern tillsammans med en annan familj som också börjar sin semester nu. Regnet höll sig kvar i molnen en stund så vi kunde grilla som jag hade tänkt. Och vad vore grillat utan olika såser och röror? Dessa röror var faktiskt det enda jag hade förberett när de kom. Ingen städning av huset och jag hade inte ens själv hoppat in i duschen som jag borde... Skönt med människor man inte behöver göra sig till för.


När jag bjuder på grillat gör jag i stort sett alltid guacamole och tsatsiki. Det är två sorter som brukar gå hem hos gästerna och om inte annat så är de mina personliga favoriter av röror. I går provade jag dessutom att göra två nya sorter och de var inte så dumma de heller.


Den första nya röran var en böndipp (längst till höger på den övre bilden) som jag hittat hos pickipicki. Mycket enkel att göra och jättegod. Mixa en burk vita bönor med 1,5 dl creme fraiche och saften från en halv citron. Pressa en vitlöksklyfta och finhacka en halv rödlök och rör ner. Smaka av med salt och svartpeppar. Gott till det grillade men också som dipp till chips eller till Vilmas knäckesticks dill och lök. Det var inte sista gången den röran serverades här hemma.

Nu när jag läste receptet såg jag att jag hade missat några detaljer (som vanligt). Jag gjorde röran i all hast så som jag kom ihåg receptet i huvudet. Därför kom inte citronsaften med och den halva rödlöken blev en hel gul lök i stället. Jag kan tänka mig att det blir ännu friskare och godare och framförallt lite mildare smak om man följer receptet som det ska va.

Andra nya röran blev en ananassalsa som jag hämtat inspiration till från boken Läkande mat av Miriam Polunin. Jag har frångått originalreceptet lite grand. Så här ser min variant ut:


Ananassalsa
1/2 färsk ananas i små tärningar
1 liten grön paprika i små tärningar
1/2 röd chili, finhackad utan frön
1-2 msk hackad färsk koriander eller persilja
1 msk hackad färsk mynta (jag använde ananasmynta)
1 msk lime- eller citronsaft

Blanda ihop alla ingredienserna och låt stå minst 10 minuter före servering.

Vi provade också en färdig sås: creme fraiche med getost honung och rosmarin. Helt okej smak tyckte vi och den funkade också både som sås till det grillade och som dipp.

Nu känner jag att jag har varvat ner ordentligt och kommit in i ett härligt semestertempo. De gigantiska tvätthögarna börjar så sakteliga minska i tvättstugan och jag har både hunnit fika i lugn och ro och sova middag en stund idag. Det har varit lite dåligt med nattsömnen de senaste nätterna så det var en välbehövlig tupplur. Nu vill barnen ringa till mormor och morfar och fråga när vi får komma dit och hälsa på, så det är väl bäst att vi går och gör det!

10 kommentarer:

Barnens Hjältar sa...

Kanon med "rörrecept" saknar det när vi grillar, coleslaw har jag tröttnat på även om det är gott! Önskar dig en fin lördag!

Daisy sa...

sv - Tack för ditt svar och ditt besök i mitt krypin. jo, jag älskar loppisar. =)

Emilia sa...

Ananassalsan såg intressant ut, den får du gärna göra till mig ;)

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Hej
Ananas det gillar jag,är nästan mobbad för att jag tar på salladsbuffen varje dag på jobbet.
Så det där salsan måste jag pröva, tack för tipset.
MVH Dick

Barnens Hjältar sa...

Skönt med semester :-)
Skall ni hitta på något särskilt eller skall ni bara slappa?

Barnens Hjältar sa...

Falkenberg är ju jättefint, jag gillar Båstad med. Har en väninna som vi brukar åka till som bor där.
Ha en fin söndag!

tina sa...

Sås- och rörafrossa, gött! Glöm inte citronen nästa gång, törs utlova att den blir bra många gånger fräschare i smaken!
:-)

Remsan sa...

Åh, jag älskar röror. Både ätbara och andra ;-) Bokmärker dem.

Anonym sa...

Den där böndippen ska jag absolut testa. Den verkade god och enkel.

Marie-Louise sa...

det var jag som råkade bli anonym, mina uppgifter liksom försvann...