söndag 24 juli 2011

Körsbärsplockning i sista minuten

Bakom vår ladugård, i hagen och i skogskanten har vi massor av körsbärsträd. Det är stora, gamla träd och man når inte många körsbär från marken. Därför har det blivit en tradition att vi en gång varje sommar tar traktorn och åker ut på en körbärsplockningrunda. Man når nämligen många fler körsbär om man står på traktorkärran och plockar.

I år tog vi dock den rundan några dagar för sent. Tyvärr. Skörden vi kom hem med var bara lite drygt en halvliter. Det mesta var redan övermoget. Barnens hinkar däremot, var helt tomma när vi kom hem men det var visserligen inte så oväntat. Deras skörd går bara via hinken för att sedan hamna i munnen direkt.


Jag som hade tänkt göra både saft och körsbärskaka fick tänka om lite. Då kom jag att tänka på ett inlägg hos pickipicki om en spännande efterrätt med det (enligt mig) lite speciella namnet romtopf. Detta kunde nog min lilla körsbärsskörd räcka till.


Så nu har jag två burkar romtopf i kylen. Ska bli väldigt spännande att ta fram dessa framåt jul och provsmaka.

Någon annan som vågar prova? Det går tydligen att göra med alla sorters bär som inte blir mosiga så lätt. Lägg bären i en ren burk och fyll på med lika delar rom och socker. Det är viktigt att alla bären blir täckta. Förvara i kylen fram till jul ungefär.

4 kommentarer:

Emilia sa...

Verkar väldigt gott - vill gärna testa, vet bara inte var jag ska få bären ifrån ;)

Barnens Hjältar sa...

Vad häftigt! Tänkte eventuellt ta mig en tur ut i någon skog i eftermiddag kväll för att leta både bär och svamp. Körsbärsträd finns tyvärr inga här i närheten.

Barnens Hjältar sa...

Jag kan tänka mig att det är övermoget. Jag brukar vara sen :P
Ha en fin start på veckan!!

Mårtenssons kök sa...

Vi har också en stor burk i kylen med allehanda bär i som står och gonar till sej. Det blir så otroligt gott! Vi har slängt i ananas, nektariner, aprikoser, jordgubbar och körsbär och nästa att åka i är plommon. Den enda nackdelen är väl att man inte kan kasta i sej alla gotter direkt:)