måndag 18 juli 2011

Trädgårdslandet

Plötsligt på gubbens kalas hade gästerna försvunnit för att gå promenad. Solen tittade fram bakom molnen och min blick fastnade på det igenväxta trädgårdslandet. Nu bestod gästerna bara av den närmsta släkten så jag tog på mina trädgårdskläder och plockade fram redskapen. Nu skulle här rensas! Ungefär fyra timmar senare var jag både hungrig och öm i kroppen men landet var i alla fall rensat.


Gräslöken fick vara kvar i landet men jag klippte ner den rejält. Rabarbern fick också vara kvar. Annars var det bara jordgubbsplantorna som klarade sig, eller några av dem. De hade ju spridit ut sig så mycket så en hel del av dem åkte också. Ja, potatisen, morötterna och rödbetorna fick ju vara kvar. Men jag räknar inte riktigt dem till anarkiträdgårdslandet. Den delen har nämligen min snälla svärmor redan rensat.


Först hällde vi spån mellan raderna men när det tog slut fick jag en annan idé. Kanske kunde man lägga plankor mellan raderna för att hindra i alla fall lite ogräs från att komma tillbaks? Jag har inte sett någon göra detta tidigare men det skadar väl inte att prova. Egentligen skulle man lägga lite fina stenar där men det har vi ju inga hemma. Kanske får det bli ett framtida projekt.Myntan var svår att få bort. Och jag tror inte jag fått bort den helt och hållet heller. Under ytan i ungefär halva landet var det helt fullt av myntarötter huller om buller. Några myntakvistar sparade jag och satte i en kruka. Citronmelissen fick också sin nya plats i en kruka. Jag tar tacksamt emot tips från er läsare som vet hur man förvarar krukorna vintertid. Klarar de sig om man lämnar dem ute?


Jag är verkligen ingen expert på odling. Men som jag brukar säga: Den som inte vågar prova lär sig inget heller. Och jag har verkligen fått erfara att man lär så länge man lever. I år växer tomaterna som aldrig förr i växthuset men något litet djur, troligtvis en hare, har ätit upp alla blomkålsplantorna. Jag har aldrig odlat blomkål förr men nu vet jag att det går inte att ha växthusdörren öppen ens en liten stund på dagen om man har blomkål där.


Vår grusgång skulle behöva rensas med. Men jag har inte riktigt hjärta att rycka upp alla penséer som självsått sig där. Visst är det fint?


Jag tog en titt på mina fläderbuskar igår också. De har tagit sig rätt mycket sedan förra sommaren då jag planterade dem. Undrar om de kommer att blomma till nästa sommar?


Hoppas jag inte tråkat ut er med mitt "okunniga" prat om trädgårdsskötsel.

Idag regnar det och det står tvättning och lite röjning inomhus på schemat. Men en och annan paus tar jag mig nog också. Det är ju ändå semester.

Hoppas ni får en fin dag!

9 kommentarer:

Daisy sa...

v - Vad glad jag blir av att höra att du gillar min header. Men det var faltiskt din förra header som gav mig iden till den jag har. Inte behöver du kunna photoshop inte. Jag kan inget alls i de programmet. Jag har använt något så basic som paint och www.picnik.com

Angela sa...

Hej! Min farfar använde sig av plankor då han hade land och det fungerade utmärkt, o så slipper man ju bli jordig om fötterna ;)

Barnens Hjältar sa...

Vad duktig du är! Själv skulle jag vilja odla mer än vad jag gör men jag känner inte att jag har tiden eller platsen just nu.

Henrik Olsson sa...

Det där med att rensa land är inte riktigt min grej.

Jag använder mig av markväv och grus i stället :P

Jennie & Fröken Flis sa...

oj va duktig och kraetiv du är :-) tänk om jag också hade den orken!

Ja det är inget roligt med sömnlösa nätter, som tur är händer det inte jätteofta längre mendom få gångerna hon inte vill sova känns det aldrig som att natten ska ta slut .. :p

tack så mycket, håller med om att babyfötter är otroligt fina :-)

Kramar

nurseblog sa...

Förstår att du inte hade hjärta att rycka upp penseérna, de är verkligen jättefina! Synd på blomkålen bara. Jag såg en hare en gång som helt orädd satt och smaskade på en rödavinbärsbuske. Den var så söt och satt på bakbenen och åt och åt...
De verkar tycka om det mesta!

Hoppas du får en bra dag imorgon!

Nanna sa...

Ååh, så avundsjuk jag blir! Jag vill också ha ett trädgårdsland. Jag vill också ha en trädgård. Och odla massa örter, rötter och kanske några fötter ;) Ser underbart ut!

Vad roligt att du hade skrivit i min frånvaro från bloggen :D Det blev jag glad av, så tack!

Remsan sa...

Fasen vad effektiv du är. Men du, om du rensar mitt land kan jag bjuda på middag ;-)
Jag brukar sätta mina krukor på altanen under vintern. På våren ser de helt döda ut, men tar sig så småningom.

Helenas Hem -mamma till 5 i dec sa...

Ja du är då bra mycket duktigare än vad jag är iaf. Hahaha.
Smart med plankor.
Mina stackars plantor har faktiskt tagit sig, ja några iaf. De inte jag dödade kom hönsen och krafsade upp. Grrr.
Men rädisor, morot, basilika och lite sallad ser ut att ta sej. :)

Ha det så bra
KRAM