onsdag 13 juli 2011

Thai-inspirerad grönsaksgryta

Jag kan egentligen inte så mycket om thai-mat men jag har några favoritsmaker som jag tror används i det thailändska köket: Röd currypasta, vitlök, färsk ingefära, limeblad och kokosmjölk. Med dessa favoritingredienser som grund brukar jag göra olika grytor med grönsaker och kanske lite quorn, fisk eller kyckling i. Denna gången blev det en ren grönsaksgryta.


Thai-inspirerad grönsaksgryta
(4 port)
2 msk olja eller smör & rapsolja
2 vitlöksklyftor, pressade
en bit färsk ingefära, riven
1-2 tsk röd currypasta
500 g frysta wokgrönsaker
4 ananasringar, i bitar + lite ananasjuice
1 burk kokosmjölk
1 msk fisksås
1-2 limeblad
soja
maizena
Färsk thaibasilika eller annan basilika

4 portioner kokta nudlar
2 dl cashewnötter, naturella

Låt currypasta, ingefära och vitlök ligga och fräsa en stund i matfettet i en stor stekpanna. Tillsätt grönsakerna och stek dem runtom så de lossnar från varandra och blir lite varma. Häll i kokosmjölk, fisksås, ananasbitar, önskad mängd ananasjuice och limeblad. Låt koka ihop en stund. Droppa i soja till önskad färg, späd eventuellt med mer grädde eller vatten) och red av med maizena till önskad konsistens.
Strö basilikablad över precis före servering. Servera med nudlar och naturella cashewnötter som rostats på hög värme i en torr stekpanna.

För en lite hetare smak kan du öka på currypastan lite och tillsätta en halv finhackad röd chilifrukt som får fräsa med i början. Den färska ingefäran och currypastan går givetvis också att byta ut mot torkade varianter om du inte har färskvarorna hemma. Färsk ingefära går annars att förvara i frysen för lite längre hållbarhet. Frys då in i portionsbitar.

Förr blandade jag alltid allting, även nudlarna, i en stor gryta. Men mina barn vill gärna äta allt separat, så på senare tid har jag börjat servera nudlar och nötter bredvid.

Är du inte van vid kokosmjölksmaken kan det vara ett tips att börja med bara halva burken kokosmjölk och resten kaffe- eller matlagningsgrädde. Har du ingen kokosmjölk hemma men ändå vill ha kokossmaken kan du prova att ha i kokosflingor och matlagningsgrädde i stället. 1-2 msk kokos tror jag att jag brukar ha då.

Limeblad fanns förr att köpa torkade i vanliga mataffärer. Nu för tiden har jag bara hittat frysta blad i asiatiska affärer. Bladen kan du plocka bort före servering. De ger bara smak åt grytan och är inte så goda att äta. Hittar du inte limeblad kan du ersätta dem med citrongräs som går att köpa på burk i de flesta mataffärer.

Wokgrönsakerna går att ersätta med färska grönsaker och rotfrukter. Tänk då på att beräkna storlek och koktid så de varken blir för hårda eller för mjuka. En gång hade jag palsternacka i och det var jättegott.

Ja, denna gryta går att variera i oändlighet. Inventera kyl, frys och skafferi och använd fantasin!

Smaklig måltid!

2 kommentarer:

Barnens Hjältar sa...

Jag älskar Thai-kryddad mat så det gör vi ofta här hemma. Gillar grytor framför allt. Skall testa din grönsaksgryta vid tillfälle, det ser gott ut!

Daisy sa...

Smaskenam nam vad gott det låter. *dreggelvarning* ;-) Ja åt också lite thaiinspirra idag. Står mer i min blogg. :-)