tisdag 26 juli 2011

Rabarberdricka

Tidigt i vår såg jag ett inlägg om rabarberdricka på bloggen Remsans bistro. Ända sedan dess har jag tänkt att jag måste prova den. Nu, några månader senare har jag äntligen tagit mig i kragen och gjort den. Hon rekommenderar att göra dubbel sats och det hade jag gärna gjort. Om det inte hade varit för att jag var lite väl optimistisk med hur många rabarber vi hade kvar i landet. Det fick bli en halv sats eftersom jag bara var tvungen att testa en rabarbermarmelad också...

"Du är inte tvungen till nåt" brukar min gubbe säga till mig. Klart jag vet det men det känns lite som att jag är tvungen. Recept som verkar goda måste ju bara testas!


(ca 2 liter)
1 kg rababrber, i små bitar
1 citron kravmärk, i skivor
1 ½ tsk citronsyra
1 liter kokhett vatten
4 dl socker/ liter avrunnen saft

Lägg rabarberbitarna och citronskivor i en hink eller stor skål (ej i aluminium). Strö över citronsyran och slå sedan över det uppkokta vattnet. Täck med en handduk och ställ kallt (tex i kylskåpet) i 2 dygn. Sila saften genom en handduk i ett durkslag om du inte har någon silställning. Rör ned sockret och rör till det löst sig. Häll upp på väl rengjorda flaskor. För vara i kyl, eller i frys vid längre förvaring eftersom den inte är kokt.
Vid förtäring späd med önskad mängd iskallt vatten och njut av en het sommardag.


Jag gjorde som sagt en halv sats och fick ungefär 6 dl färdig saft. Remsan skriver att drickan smakar som när man var liten och doppade rabarber i socker. Jag kan bara hålla med. Lite surt men ändå sött och gott. Nästa år får jag se till att göra drickan lite tidigare på våren bara. Innan det mesta av rabarbern redan är plockad.

Detta var också första gången jag faktiskt hittade kravmärkt citron i affären. Jag tyckte det kändes när jag skar upp den att det luktade citron. Ingen annan besk lukt, bara en frisk och härlig doft av citron.

7 kommentarer:

Remsan sa...

Detta är vår absoluta favoritdricka på sommaren. Jag måste se till att få mina rabarber att växa mer bara, så jag slipper tigga ihop så det räcker till både dricka och pajer :-)

Barnens Hjältar sa...

Det låter ju som något verkligt gott. Kanske skall satsa på rabarber i trädgården till nästa år :-)

Henrik Olsson sa...

Detta måste testas någon gång! :)

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Så gott det låter!
Det väcker barndomsminnen!
Kram Anette

Helenas Hem -mamma till 5 i dec sa...

Mmmmmmm det lät verkligen gott!

Linn sa...

Underbar blogg! Blir till att följa på bloglovin direkt. Ha en fin vecka och fortsätt med dina härliga recept. //L

Ansibecki sa...

Sv Linn: Vad roligt att du tycker det! Välkommen hit och tack det samma :)