fredag 8 juli 2011

Flädersaft

Ja, jag gjorde faktiskt lite mer än att bara sola, bada och äta after eight-kladdkaka i Falkenberg. En efterlängtad fläderblomsplockningspromenad hann jag med i den stekande solen. Drygt 100 blomklasar lyckades jag få ihop och min näsa kontrade med nästan lika många nysningar. Min pollenallergi och fläderblommor är inte bästa vänner om man säger så.

Förra året glömde jag alla de plockade fläderblommorna från Falkenberg i bilen och de hann bli dåliga innan jag upptäckte det. Vilken sorg det var att slänga dem i soptunnan. Men jag hittade som tur var ett annat "hemligt" ställe i Jönköping där jag lyckades skrapa ihop blommor till en liten sats saft.

I år däremot har jag om några dagar två satser flädersaft gjord på Falkenbergsfläder. Jag var nämligen så förutseende att jag tog med en back med lock (jag hittade inga hinkar med lock). Så jag gjorde i ordning saften på plats och kunde ha den ståendes i bagaget med frysklampar runtom på hemvägen. Receptet kommer från mammas receptbok och är samma som jag använder både till maskrossaft och syrensaft.


Flädersaft
50 blomklasar av fläder (små blomklasar räknar jag som en halv)
2 citroner, väl sköljda i tunna skivor
60 g citronsyra
2 kg socker
2 l kokande vatten
3 g natriumbensoat (6 rågade kryddmått)

Skölj blomklasarna försiktigt i kallt vatten. Låt rinna av. Varva blommor och citron i en stor bunke. Häll i socker, citronsyra och natriumbensoat. Slå över vattnet. Rör om väl. Täck över och låt stå i kylen 5-7 dagar. Rör om varje dag. Sila sedan saften och slå på rena torra flaskor.
Nu står saften i tryggt förvar i tiolitersgrytan i kylen. Tror någon att jag längtar tills början av nästa vecka?

Hoppas ni får en fin kväll!

5 kommentarer:

Emilia sa...

Mm gott med flädersaft!
Vilka härliga strandbilder - längtar dit!

Barnens Hjältar sa...

Nej jag trodde inte heller att det skulle kosta pengar. Jag skall göra ingreppet nämligen det är därför jag lade märke till artikeln. Helt sjukt vilka skillnader i pris. Ha en fin kväll!!

Remsan sa...

Många gånger är det ju så att man blir så ivrig att plocka, som i det här fallet blommor, att man inte alltid tänker på att man också ska ta hand om det. Just nu har jag en bunke med orensade blåbär i kylen som ger mig lite dåligt samvete...

Henrik Olsson sa...

Just fläder har aldrig varit min starka sida - men det ser gott ut :)

Sv. Tack så mycket! :)

Barnens Hjältar sa...

Jo det är ett mycket enklare ingrepp att göra på en man. Vi har pratat lite grand om det men vi får se hur det blir. Ha en fin lördag!!