måndag 28 mars 2011

Bulgursallad med avokado och räkor

Ja, tänk att jag har faktiskt lyckats med att vara lika duktig som förra veckan och gjort en matlista. Här kommer den:

Måndag: Bulgursallad med avokado och räkor
Tisdag: Falukorv, råstekt potatis, tomat, majs, ärtor
Onsdag: Kycklingwok med nudlar (flyttades över från förra veckan, ur boken Paulúns GI-mat)
Torsdag: Hemmagjorda köttbullar, tomatsås, pasta, grönsallad (flyttades över från förra veckan, också det ur boken Paulúns GI-mat)
Fredag: Falafel i pitabröd, vitkål, riven morot, vitlöksyoghurt, efter recept från pickipicki (Falafel och pitabröd finns i frysen)
Lördag: Panerad fisk, potatismos, fetaostgratinerade bönor, vitkålssallad
Söndag: ”Gammal skåpmat” dvs rester

Till dagens rätt hämtade jag inspiration från ”Jessicas asiatiska quinoasallad” i boken Paulúns GI-mat. Hon använde bland annat quiona, kräftstjärtar och mango i sin sallad. Detta fanns inte hemma hos oss för tillfället, så jag plockade ihop av vad som fanns i kyl, frys och skafferi. Så här blev min sallad:
Bulgursallad med avokado och räkor 
(ca 2 portioner)
1 dl bulgur
4-5 dl räkor med skal
2 avokado
1 dl majs
2 dl frysta gröna ärtor, tinade
1 paprika
¼ galiamelon
¼ gurka

Dressing
3 msk olivolja
1 msk fisksås
1 tsk flytande honung
½ jalapeño, finhackad
1 dl finhackade örtkryddor (jag tog persilja och basilika)
1 pressad lime

Koka bulgur i buljong enligt anvisning på paketet. Låt svalna. Detta kan göras dagen innan. Skala räkorna. Skär paprika, melon, gurka och avokado i bitar. Droppa ev. lite pressad lime eller citron över avokadon. Blanda ihop dressingen. Servera de olika ingredienserna i skålar eller lägg upp i djupa tallrikar och droppa över dressingen.

Avokadon kom visst inte med på första fotot så den fick ett eget.

När vi satt och åt ville sonen ha fetaost till. Jag skar upp lite i tärningar och det var faktiskt inte så dumt ihop med det andra.

Ja, då var en middag från matlistan avklarad. Sen återstår det att se hur många fler som faktiskt blir lagade den här veckan...

Ha en fin kväll!

6 kommentarer:

Barnens Hjältar sa...

Oj vad gott, vilken meny :-)
Jag har lagt upp vår veckomeny ikväll med. Körde en latvariant och tog en av de som kom i ICAs matkalender :-). Tyckte det såg gott ut. Hoppas allt är bra, jag sitter och betar av en massa kommentarer så om jag skriver om så är det för att jag börjar med de som kom först :P

Barnens Hjältar sa...

Hoppas du får en bra dag du med. Jag blir så sugen på att flytta ut till landet varje gång jag ser din header men samtidigt så har jag så mycket i stan ag skulle sakna :P
Har ju inte körkort så jag skulle nog bli ganska låst!

Barnens Hjältar sa...

Jag har med funderat på intensivkurs. Mer och mer faktiskt. Min make skulle inte bli ledsen om han blev lite avlastad med körningar :-)

Remsan sa...

Bulgur sallad brukar vara min nödlunch. Inte för att det inte är gott, utan just för att det är gott men ändå enkelt att svänga ihop. Sedan kanske jag inte alltid lyckas få ihop så mycket trevligt som du att ha i ;-)

Barnens Hjältar sa...

Jo tyvärr är det så att vid ADHD får man förlita sig till SoL istället för LSS--lagen och där hänger det väl främst på hur rik kommun du bor i och hur vänligt sinnad din socialhandläggare är. Än så länge fungerar det bra för dottern som BARA har ADHD men problemen brukar bli värre med åldern så jag lär få bråka en del. Nu har hon iofs världens bästa lärare. En lugn och trygg norrlänning som faktiskt gillar min dotter och hennes energi :-)

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Vilken veckomeny och så näringsrik.
Ha en bra Dag!
Kram Anette