söndag 23 januari 2011

Kaminkvinnan slår till igen

Jag är fortfarande i det närmaste exalterad över min nya hushållsassistent. Därför försöker jag hela tiden att hitta olika anledningar till att baka. Och finns det ingen anledning så bakar jag ändå. Idag kom jag på mig själv med att nynna nöjt för mig själv medan jag monterade degkroken för första gången (inte helt olikt kaminmannens visslande…).
Denna helgen blev det kollegorna som först blev bjudna på apelsinchokladmuffins i hjärtform (Ja, jag var faktiskt på jobbet på min lediga dag och hälsade på).

Sedan var det gubbens släkt som fick smaka muffins från samma smet men i traditionell form och med glasyr på. Grundreceptet har jag tagit från boken Sju sorters kakor men jag har ändrat en hel del i det.
Apelsinchokladmuffins med glasyr (20-25 st)
125 g smör
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk, grädde, fil eller youghurt
½ dl koncentrerad apelsinjuice
100 g mörk choklad, hackad, gärna apelsinchoklad (t.ex. Lindt Exellence Intense Orange)
½ apelsin eller 1 clementin, i små bitar

Rör smör och socker pösigt. Vispa i ett ägg i taget. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem omväxlande med mjölken och juicen. Rör sist ner apelsinbitar och choklad. Klicka smeten i smorda muffinsplåtar eller pappersformar. Fyll ungefär till en tredjedel av formen. 
Grädda i 225o ugnsvärme i ca 10-15 minuter.

Apelsinchokladglasyr
50 g smör
3 msk koncentrerad apelsinjuice (då blir det ganska skarp smak men jag tycker det är gott)
2 dl florsocker
2 msk kakao

Smält smöret och rör ner juicen. Tillsätt socker och kakao och vispa till en jämn glasyr. Bred den över muffinsen när de svalnat lite. Garnera med små apelsinbitar, clementinklyftor eller romerska bågar. Jag använde clementinklyftor som jag låtit dra en stund i sockerlag som jag kokat ihop på 1 dl socker och 1 dl vatten.

Sen var det dottern som beställt ”mammas bröd”. Det är ju egentligen min mormors bröd men när dottern gillar brödet jag bakar så är det klart att jag bakar det till henne. Denna gången blev det dock med malda kryddor eftersom jag annars får sitta och plocka ut anis- och fänkålsfröna från hennes mackor.

Efter det hittade jag en ananas längst in i kylen som jag tänkte att den måste man väl ändå kunna baka något med. Som ni kanske förstått vid det här laget så gillar jag bakverk med frukt, bär och choklad så jag gav mig ut på nätet för att hitta ett sådant recept med ananas i.
Jag hittade receptet på Kokaihop.se men kunde inte låta bli att göra om det lite. Den krossade ananasen ersatte jag med färsk, margarinet med smör och russinen med små bitar av ekologiska torkade aprikoser och torkade jordgubbar. Ovanpå bredde jag 100 g smält choklad och i mitten av ananasringarna strödde jag lite jordgubbskulor.
Sen var det ju det här med städningen... Jag tror det får vänta ett tag för nu är jag sugen på ananaskaka!
Och jag kan nog nästan lova att det inte blir mer bakat här idag. Tror jag... :)

Ha en bra söndagskväll!

2 kommentarer:

Emilia sa...

Oj vad du hunnit med - synd att jag bor så långt bort för allt ser väldigt gott ut :) Får väl försöka baka själv ikväll...

Barnens Hjältar sa...

Oj vad duktig du varit.
Sv: Haha eller hur, han satt så sött vid tvättmaskinen den lille parveln :-)
Ha en fortsatt fin kväll!