tisdag 4 januari 2011

Nyårsmatrester

Här kommer lite tips på vad man kan göra med resterna från nyårsmiddagen. Jag har ju ett nyårslöfte som säger att jag ska göra det lilla jag kan för att ta hand om vår natur. Och en av de små sakerna jag faktiskt kan göra är att ta tillvara på maten och slänga så lite som möjligt.
Potatistårtan går utmärkt att göra matlådor av och lägga i frysen. Vi fick bara en liten bit över och den lade jag beslag på och värmde i mikron till lunch på nyårsdagen.
Bönsalladen går att spara i kylen några dagar och äta som den är. Men tycker man tomaterna blir tråkiga kan man hälla salladen i en smord ugnsfast form. Blanda i lite extra örtkryddor om du vill (jag använde oregano och basilika) och smula ost över t.ex. mozzarella om du har det kvar (jag tog Apetina för det hade jag också i kylen). Gratinera i ca 225o tills allt är genomvarmt och osten fått lite färg. Jag kallar rätten "Gratinerade bönor" och gör den ibland även om jag inte har kvarbliven bönsallad. Servera med exempelvis pasta, potatis eller bulgur, överbliven verdesås och lantbröd.

Tycker man att lantbrödet blivit torrt går det att pensla med vatten, vira in i aluminiumfolie och värma i ugnen en liten stund. Annars går det bra att skiva brödet, frysa in och ta upp så mycket man gör åt och göra bruschetta av igen eller bara äta som vanlig macka, rosta eller värma i ugn.

De andra resterna kan man göra en god makaronilåda av. Lägg pastan i botten av en smord ugnsfast form. Lägg de andra ingredienserna ovanpå. Finns både kyckling och räkorna från förrätten kvar föreslår jag att man väljer ett av alternativen. Jag hade inget av detta över, utan fick nöja mig med mozzarella och tomat. Vispa ihop överbliven verdesås med två eller tre ägg. Salta och peppra. Fyll eventuellt på med fler färska örtkryddor. Häll äggblandningen i formen och ställ in i ugnen i ca 225o, tills äggblandningen stannat och allt fått lite färg.  Det tar ungefär en halvtimme.

Ha en bra dag alla fina läsare!

(Vi har förresten fått vår nya soffa levererad idag. Mer om det kommer senare!)

1 kommentar:

Emilia sa...

Du är duktg du! Vilken nyårsmeny du grejade! Vi har försökt att ta tillvara på de flesta julmatresterna, mest lyckat blev brödet som vi penslade olja på och slängde in i ugnen.