söndag 27 maj 2012

Till alla mammor

Förra året firade vi mors dag med Banoffee pie. Varför inte fortstätta traditionen med kondenserad mjölk även i år och slänga ihop en lite annorlunda cheesecake? Receptet är, liksom förra året, hämtat från Remsans bistro.

Varsågod alla mammor!


Cheesecake med kondenserad mjölk och jordgubbar
(8-10 port.)
200 g digestivekex
75 g smör
200 g naturell färskost (typ Philadelphia)
1 burk kondenserad mjölk (sötad, 397 g)
1 citron, saften
1/2-1 liter färska jordgubbar
Mynta eller citronmeliss

Smula sönder kexen, smält smöret, blanda ihop och tryck ut i en rund form med löstagbar kant. Ställ formen i frysen så länge. Vispa ihop färskost, kondenserad mjölk och citronsaft till en slät smet. Fördela smeten jämnt över kexbotten. Ställ in formen i kylskåp i minst 3 timmar eller i frysen max 2 timmar. Skiva jordgubbarna och toppa med dem före servering. Garnera med mynta eller citronmeliss.


Jag tyckte smeten verkade lite rinnig först men den tjockade till sig efter två timmar i frysen. När jag tittade noga på Remsans bilder såg jag att hon hade tryckt ut kexbotten även upp i kanterna av formen. Det kommer jag nog att göra nästa gång. För det blir en nästa gång, det kan jag lova!

Till min egen mamma har jag inte bakat cheesecake. Jag tror inte du skulle uppskatta det. Speciellt inte med den kondenserade mjölken... Kanske skulle denna tallrik med godsaker falla dig mer i smaken?


Jag älskar dig mamma och är så glad att just du är min mamma!

Slutligen önskar jag alla, oavsett hur ni titulerar er, en riktigt härlig dag!

5 kommentarer:

Freja sa...

Önskar dig med en riktigt härlig dag! Jag hade tänkt göra rabarberpaj på de alldeles nya rabarberna, men det är för vaaaarmt... Jag har gömt mig i vår källare i stället...

Emilia sa...

Hoppas du hade en bra Mors dag - ser väldigt gott ut!

madelein - mamma till sex sa...

Vad gott det såg ut. Vi åt smörgåstårta och Frödinges nya eller om det är almondy? Chokladgrädde hette den i varje fall.
Hoppas du haft en in dag. Jag fick en Boganvillea av familjen :-)

Remsan sa...

Ett par timmar i frysen tyckte vi också blev bäst. Vi råkade frysa vår lite för länge och då blev den för hård. Så gott med jordgubbar till!

Anna smyger in.. sa...

Kondenserad mjölk ..det är rent av märkligt så gott det är..mums..jag tar en bit o sätter mig här i ett hörn..jag lovar att vara tyst o tja..jag märks nästan inte..