fredag 4 maj 2012

Nässelstuvning

Den här tiden på året går det alldeles utmärkt att byta ut den traditionella spenatstuvningen mot nässelstuvning. Trots att vår trädgård varje år invaderas av nässlor har jag inte kommit på den tanken förrän nu. Nässlorna ger stuvningen en något skarpare smak än spenat och med sesampanerad lax, potatis, morötter och ärtskott till blir det en riktig festmåltid.


Nässelstuvning
(4 portioner)
1 liter nässlor
Vatten + salt
2 msk smör och/ eller rapsolja
4 msk mjöl
4 dl nässelvatten
2 dl vispgrädde
Örtsalt
Vitpeppar

Skölj och rensa nässlorna väl. Förväll dem i saltat vatten. Häll av vattnet men spara 4 dl. Fräs matfett och mjöl i en kastrull. Häll i nässelvattnet och grädden under omrörning. Koka upp och låt sjuda minst 3 minuter. Hacka nässlorna och tillsätt dem i stuvningen. Smaka av med salt och peppar.


Sesampanerad lax
(4 portioner)
400-500 g laxfilé
Örtsalt
Vitpeppar
ca 1 dl skalat sesamfrö
Smör och/ eller rapsolja
Pressad citron

Skär laxen i fiskpinns-stora bitar. Salta och peppra dem och vänd i sesamfrön. Stek på medelvärme några minuter på varje sida. Droppa över pressad citron vid servering.

Det går också att lägga in fiskbitarna på ett bakplåtspapper i ugnen. 225 grader i ungefär 10 minuter. De får inte lika fin stekyta men fröna stannar kvar bättre och man slipper trixandet med att vända dem i stekpannan. Oavsett tillagningssätt så är dessa "fiskpinnar" en av sonens favoriträtter.

Foto från en annan gång då jag gjorde dem i ugnen.
 Ett tips om du vill ha små nässlor att skörda hela sommaren är att med jämna mellanrum klippa ner dem riktigt ordentligt. Nässlorna är som godast när de är små och späda.

 Nu hoppas jag att ni får en riktigt trevlig helg så hörs vi snart igen!

1 kommentar:

kaffehörnan sa...

Vilken blogg du har måste jag säga
Unika upplägg
Man blir glad