onsdag 23 maj 2012

Maskrossaft nr III

För tredje året i rad provar jag att göra maskrossaft.


I år ökade jag mängden maskrosblommor för att få en tydligare maskrossmak. Förra årets saft var jättegod men smakade ganska mycket citron.

Tyvärr råkade jag överdosera citronsyran så årets maskrossaft smakar även den ganska mycket citron. God blev den i vilket fall och jag vågar nog rekommendera er att prova det här receptet (som jag hade tänkt att göra innan jag darrade lite väl mycket på handen när citronsyran skulle i).


Maskrossaft
5 dl maskrosblommor (bara det gula)
1 liten kravmärkt citron, väl sköljd och i tunna skivor
15 g citronsyra
500 g socker
5 dl kokande vatten
1,5 rågat kryddmått natriumbensoat

Varva blommor och citron i en stor bunke. Slå över vattnet och de andra ingredienserna. Rör om. Täck över och låt stå i kylen 5-7 dagar. Rör om varje dag. Sila sedan saften och häll i rena torra flaskor.

Det här är en ganska liten sats med saft. Räcker till att nästan fylla två flaskor. Dubbla den gärna om du orkar plocka så mycket blommor. Jag tröttnade efter ett tag och tyckte det kunde räcka med en halvliter. Det som är bra med maskrosor är att det ofta finns gott om dem och att de återkommer hela sommaren. Tar saften slut är det bara att plocka nya.


Vill du prova att göra något annat på blommorna så rekommenderar jag att göra Maskrossirap. Jag gjorde ett helt gäng med burkar förra året. Några har jag gett bort, några har tagit slut och en har jag  kvar som fortfarande är okej och går att använda.

Nu har våren kommit på riktigt här i Småland. Hoppas det fina vädret håller i sig till helgen.

2 kommentarer:

Emilia sa...

Spara lite till jag kommer? (Hör av mig om avgång imorgon)

Remsan sa...

Det är ju toppen att använda lite av det som rensas bort i från gräsmattan.