fredag 18 maj 2012

Minnen från min barndom

Det finns några rätter jag minns att min mamma gjorde när jag var liten som jag tyckte om extra mycket. När jag tänker efter är det kanske inte just de rätter man tänker sig att barn frågar efter. Inte  nu för tiden i alla fall. Vilka barn idag frågar efter sjömansbiff och potatissoppa liksom?

Eller vem frågar efter det jag blev sugen på när jag såg ett svenskt blomkkålshuvud i affären för några dagar sedan: Potatis, blomkål och ostsås? Mina barn gör det inte. Men när jag gjorde just den här maten igår så åt de i alla fall utan allt för mycket gnäll. "Kolla, det finns bamseblomkålsbitar!" utbrast sonen när han såg de stora blomkålsbuketterna i kastrullen.


Nästan hur enkelt som helst är det att göra. Inte särskilt svårt för plånboken att klara av heller. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Dela blomkålen i buketter och skölj. Låt buketterna koka med potatisen från början om du vill ha dem mjuka. Tillsätt annars efter 5-10 minuter för lite tuggmotstånd.

Ostsåsen gjorde jag på solhavre, mest för att jag hade ett öppnat paket i kylen som behövdes användas upp. Något mörkare än ostsås gjord på mjölk blev den men smaken var god och så blev den laktosfri på köpet.


Ostsås på solhavre
2 msk olja
2 msk mjöl
6 dl solhavre
Salt
Vitpeppar
Malen muskotnöt
Några skivor hårdost

Värm oljan i en kastrull. Rör i mjölet. Tillsätt solhavre under omrörning. Låt koka upp och sjud i minst tre minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och muskot. Rör ner ostskivorna och låt dem smälta ner i såsen under omrörning utan att den kokar upp igen.

Har du ingen havremjölk hemma kan du göra egen. Recept på det finns hos Pickipicki.


Var bara lite försiktig när du mixar den så det inte blir som när jag försökte...


Jag passade också på att prova Tärningar á la bacon till, från Hälsans kök. De fick absolut godkänt men kanske inte full pott av mig. Barnen gillade dem och gubben åt också utan att klaga. Kanske ska man inte tänka sig bacon när man äter dem för då är risken stor att man blir besviken. Krispigheten som jag gillar/ gillade med bacon fanns liksom inte där. Annars tycker jag de fått till röksmaken bra och bitarna gav en god sälta till maten, precis som bacon brukar göra.

Nu tänkte jag gå ut en sväng och njuta av det fina vädret. Kanske plocka lite rabarber och fundera ut något smaskigt att göra med den.

Ha en riktigt trevlig helg allihop!

2 kommentarer:

Emilia sa...

Måste testa ostsås på solhavre!

fille sa...

Fin blogg! följa varann via bloglovin ?:)

Får så fina barnminnen när jag kollar på din blogg. Jag har själv bott på landet :')