lördag 4 februari 2012

Lyxig frukost x2

Kanske inte det nyttigaste man kan stoppa i sig men något av det ljuvligaste jag kan tänka mig en helgmorgon till frukost. Det är vaniljscones med färskost och hemkokt sylt.

Jag bjöd på detta igår till fika när vi hade besök. Det blev väldigt uppskattat och jag bakade på tok för lite. Alldeles jättepinsamt för lite, så jag var bara tvungen att göra en omgång till frukost idag med. För jag vågade knappt äta av dem igår. Nästa gång gör jag minst dubbel sats.

Receptet hittade jag i en gammal hemkunskapsbok från 80-talet men jag har bytt ut, lagt till och dragit bort en hel del.


Vaniljscones
(10 st små)
5 dl vetemjöl
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 krm salt
75 g smör
2 dl mjölk, yoghurt eller fil

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda de torra ingredienserna väl i en bunke och finfördela sedan smöret där i med fingertopparna. Häll i vätskan och arbeta ihop till en deg. Forma små bullar med mjölade händer och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ca 10 minuter eller tills de har fått lite färg.
Servera nybakade med färskost och sylt eller marmelad.


Denna gången blev det svärmors hemkokta hjortronsylt på färskosten. Vi hade också delikatessmarmeladen: Hallon med balsamvinäger från Evenstorps gård men jag höll mig till hjortronsylten för det var så ruskigt gott. Barnen, gästerna igår och gubben åt av hallonmarmeladen, så den var säkert god den med.

Jag har medvetet inte haft i så mycket socker och vaniljsocker i degen. Vill du ha ännu sötare scones och en tydligare vaniljsmak är det bara att öka på mängden lite eller använda vaniljyoghurt. Spana in det här receptet på blåbärs- och vaniljscones.



Blir det mot förmodan några över så går det bra att frysa in och sedan värma i mikron vid ett annat tillfälle. De blir lite smuliga men smakar fortfarande ljuvligt.

Nu till något helt annat. Idag har jag åkt längdskidor igen. Det gick lite bättre denna gången. Jag åkte nästan i en timme och trillade i backen bara två gånger. Tappade balansen desto fler och såg troligtvis väldigt vinglig ut hela tiden. Men nu kändes det riktigt kul, så jag har bestämt mig för att köpa egna skidgrejer. För mig känns det självklart att köpa begagnat, antingen på second hand, loppis eller på annons. Onödigt att betala en massa pengar för något nytt när det finns så mycket bra grejer hemma hos folk som de vill bli av med.

Nu önskar jag er en trevlig lördagskväll.

Vår kväll kommer att spenderas i soffan framför någon gammal komedi. Vad gör ni?

10 kommentarer:

Barnens Hjältar sa...

Jösses vad gott :-)
Jag har nyss sett färdigt en rysare med mellansonen och innan dess var jag ute och åkte nattapulka med de fyra yngsta så nu sover de gott :)

Barnens Hjältar sa...

Jag har påmint honom nu. Han hade glömt av det eftersom informationen kom via FB istället för via mail som han brukar få den. Nu har jag mejlat istället så nu bör det gå snabbt :-)

Bamsebus sa...

Härligt att läsa att det går framåt med skidåkningen! Jag vil också! men på 3 cm snö är det omöjligt! =)
Och vadå? Måste allt vara nyttigt man stoppar i sej? Lite lyx på helgen är man väl ändå värd....Hade gärna suttit där och smaskat!
Må så jättegott goa du!
Kram Miriam

AnnaPanna sa...

Verkligen super smarrigt!!

Tack för tips ...igen!! :D

Själv brukade jag..då det begavs sig varje Söndag äta sconesbrunch i Årsta!! SÅÅÅÅ GOOTTT, Scones kan man ju variera i dess oändlighet!!! YUM!

Emilia sa...

Ser väldigt gott ut!

AnnaPanna sa...

Ibland får min lilla blogg TUPPJUCK!! Antingen kommer man inte in eller så blir man utkastad och nu senaste flugan...det går ej alltid att kommentera!! Har underrättat blogg.se men det går ju sådär med hjälp. Har fått lite tips så nu har jag gjort det så nu får vi se vad som händer!! Kul att du i allafall går in! ;P KRAMIS..... ps. Nästa gottetips mottages tacksamt... ;D hihi

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Det såg ljuvligt ut.
Det måste kännas skönt efter en skidtur. Jag kommer ihåg hur det kändes, när jag skidade mycket förr.
Kram Anette

Linn sa...

Kika gärna in & delta i min veckans blogg tävling!
3 vinnare dras med hjälp av en slumpgenerator så alla har lika stor chans PLUS att dom 3 som vinner syns i min meny EN HEL vecka!
How awesome? ;)
-> http://linnhahne.blogg.se/2012/february/veckans-blogg.html#comment

Barnens Hjältar sa...

Idag borde du fått paketet. han mejlade igår och sa att han postat. Om han inte skickar B-post förstås, det vet jag inte. Ha en fin kväll :-)

Angela sa...

Hej! Just nu bakar jag "dina" goda scones :) Hoppas på att de blir lika goda ;) Ha en bra dag, kram från sjukstugan ;)