tisdag 6 september 2011

Vegetariska hamburgare

Efter bröllopet i lördags fick vi vila oss några timmar för att sedan fortsätta med annat firande på söndagen. Dottern som fortfarande är lite för liten för barnkalas hade blivit lovad ett minikalas. Ett syskonpar från förskolan med föräldrar hade vi bjudit hem och det blev precis så festligt som vi hade tänkt.

Eftersom vi numera äter vegetariskt så blev det vegetariska hamburgare. Jag tyckte de blev väldigt bra. Alla åt upp och ingen klagade. Men det kan man aldrig veta om det berodde på artighet eller att det faktiskt smakade. Att det var vegetariska hamburgare glömde jag tala om. Så jag har ingen aning om ifall de levde i illusionen av att de åt kött eller om de fattade men inte sa något.


Vegetariska hamburgare
(6-8 portioner)
450 g vegetarisk färs (jag använde från Hälsans kök men det går säkert lika bra med quorn)
1 dl ströbröd
3 ägg
Kryddor: T.ex. chilipulver, grillkrydda, svartpeppar

Blanda färsen med ströbröd, ägg och kryddor i en bunke. Blanda väl och låt svälla en liten stund. OBS! Tina färsen innan du blandar i ägget. Forma hamburgare och lägg i stekpannan efterhand. Det går att hålla hamburgarna som blivit färdiga varma i ugnen fram tills servering.

Servera med tillbehör som du gillar. Jag hade pitabröd, cole slaw, örtdressing och salladsblad från trädgårdslandet. Men på bordet fanns både ketchup och senap och lite till...

Cole slaw hade jag aldrig gjort innan men blev lite sugen på att prova när jag läste om det hos Remsans bistro för ett tag sedan. Jag följde hennes recept rakt av, eller nästan. Jag bytte ut fransk senap mot vanlig. Sen hittade jag bara den feta creme fraichen som ekologisk, så jag tunnade ut den lite med fil. Här kommer receptet:

Remsans cole slaw
1 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk fransk senap
1 krm salt
1/4 krm vitpeppar
200g tunt hyvlad vitkål (använd osthyvel)
200 g grovrivna morötter

Blanda crème fraiche med kryddorna och vänd ned grönsakerna

Dressingen gjorde jag så här:

Örtdressing
Blanda ihop:
1,5 dl creme fraiche
0,5 dl fil
En näve hackad persilja, gräslök och basilika
Örtsalt
Svartpeppar

Jag hade hembakade dinkelpitabröd i frysen, så det var ett givet brödval för mig. Receptet på dem kommer från Anna Skipper och det hittar du här. Skulle länken av någon anledning inte fungera så kommer receptet här med:


Annas dinkelpitabröd
50g jäst
5 dl vatten
1½- 1 tsk salt
1- 2 msk sirap
2 msk olivolja
Ca 9 dl sikt och 2 dl fullkorn Labans Dinkelmjöl 
(Jag antar att dinkelmjöl från Berte Qvarn eller något annat ställe fungerar lika bra)

Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den med fingervarmt vatten (37°) och blanda i salt, sirap, olja och nästan allt mjöl (var försiktig med mjölet, jag tycker att det blir bäst när degen är lite kladdig innan jäsningen).
Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.
Tag upp den på mjölat bord, dela den i 15 delar och kavla ut till ca 1⁄2 cm tjocka kakor.
Lägg dem på smord plåt och grädda i 275° mitt i ugnen ca 8 minuter.
Låt kallna under bakduk.
Skär en skåra i bröden så de kan fyllas.

Sen blev det glass och kaka till efterrätt. Och sedan godispåsar och hallon direkt från busken. Jag tog inga kort på efterrätten men så var det kanske inte så mycket att se heller.

Nu är det House på tv så nu säger jag tack och hej för idag!

4 kommentarer:

Nanna sa...

Tack söta du :) Känner mig inte helt färdig med designen men det är mest småsaker som ska fixas.

Haha, känns som att jag säger det om alla dina recept, men det här måste jag ju också prova! Känner mig alldeles för lat som köper färdiga produkter när det blir så mycket billigare att göra själv.

Barnens Hjältar sa...

Vad gott det ser ut och vilket härligt minikalas :-)
Jag kunde inte hålla vegetarisk denna månaden av olika anledningar så jag får satsa på det en annan månad. Det är så mycket nu med resan och höstens planering.
Hoppas dina håller sig friska, förstår att det är mycket vi terminsstart. Ha en fortsatt fin kväll.

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Mmmm!
Det såg jättegott ut!
Vilken husmor du är och tänk att få bli bjuden på så smarrig mat.
Kram Anette

Emilia sa...

Försökte beställa en när inlägget var färskt men det gick inte att kommentera med min mobil då - verkar väldigt smaskiga ;)