fredag 15 juli 2011

Grillning i eldhögen

Bakom vår ladugård i hagen finns det ett stenröse som kallas eldhögen. Där hamnar allt brännbart som ska slängas. Ja, jag får kanske erkänna att en del av det som slängts vid närmare eftertanke inte var så brännbart. Men tanken är i alla fall att det som hamnar på eldhögen ska brinna.


En gång om året sätter vi eld på hela härligheten. Och när elden lagt sig lite blir det massor av glöd att grilla på. Ett litet tips bara, är att ha långa grillpinnar. Kommer man för nära känns det nämligen som att ansiktet kommer smälta bort vilken sekund som helst.


Vi brukar ha eldhögsgrillningen ganska enkel. Så länge det är en god korvsort som grillas och brödet är lite lyxigare än de där små torra sakerna till korvbröd man åt förr, så är jag inte den som klagar. Ännu bättre blir det med en röra på i stället för ketchup och senap. Eller varför inte ovanpå ketchupen och senapen!?


Äpple- och curryröra
Blanda 2 dl turkyoghurt eller laktosfri medelhavsyoghurt med 1 tsk flytande honung och önskad mängd curry (beroende på hur stark smak du vill ha). Rör i ett tärnat äpple och röran är färdig! Låt gärna stå och dra en stund före servering. Använd röran till grillat eller som kall sås till kassler eller kyckling.

Ibland blandar jag kikärtor i röran. Då blir den lite matigare. Vill du ha fin gul färg på röran men inte för stark smak av curry, kan du blanda i lite gurkmeja. Gurkmeja är förresten väldigt nyttigt, så gå och köp en burk eller påse direkt om du inte redan har det i kryddhyllan! Läs mer om gurkmeja och hur bra det är på Örtapoteket.se.


Att sitta på traktorkärran en molnig, nästan lite kylig sommarkväll med en nygrillad korv i handen, titta in i elden, känna värmen och höra sprakandet ifrån den, det kallar jag njutning.


Just nu är jag helt slut. Gubben fyller år imorgon och barnen och jag har jagat presenter hela eftermiddagen. Och som om inte det var nog tog vi en storhandling på det. Därför blev eldhögsgrillnigen en trevlig överraskning när vi kom hem. Nu väntar jag bara på att barnen ska somna så jag kan slänga mig i soffan och slappna av helt och hållet.

Hoppas ni får en fin fredagskväll om den nu blir i soffan eller kanske någon helt annanstans!

5 kommentarer:

Henrik Olsson sa...

Det mesta går att elda upp - det är oftast bara en fråga om tid och temperatur :P

Barnens Hjältar sa...

Härligt det ser ut! Gratta gubben så gott!! Visst var det ett otroligt fynd! Ibland har man verkligen tur :-)

Pernilla sa...

Vilkan härlig eldhög ni har! Här kommer receptet på världens godaste rabarbermarmelad!


2 kg rabarber (8 stora stjälkar)
1 tumstor bit färsk ingefära
1 vaniljstång
Saft från 1 citron
½ dl vatten
1 kg syltsocker
(några droppar röd karamellfärg för syns skull=))

Ansa och skär rabarbern i små bitar, strimla ingefäran, dela vaniljstången. Lägg i en gryta, koka upp tillsammans med citron och vatten. Låt koka i 15 min på svag värme. Häll på syltsockret och koka ihop marmeladen.
(Vill du prova om marmeladen är färdig; Lägg ett lock i frysen en stund. Droppa sedan marmelad på locket, kan man dra ett finger igenom marmeladen utan att den rinner ihop, då är den färdigkokad) Plocka ur vaniljstången, banda ner några droppar röd karamellfärg, häll upp på glasburkar; KLART! Bara att äta och njuta=)

Tack för kommentaren på bloggen, måste ju säga att det är ömsesidigt=) Kram

Barnens Hjältar sa...

Låter som en bra födelsedag då :-)
Ja jösses, det är bra när man hittar en helt ny garderob på ett och samma ställe för nästan inga pengar alls :P
Ha en fortsatt fin helg!!

Remsan sa...

Vilken mysig tradition. Och bra dessutom. Håller med dig, visst kan man pimpa korvgrillningen.
Roligt att ha så mycket rabarber. Min säsong är över. Jag måste hitta något dundergödsel :-)