onsdag 7 november 2012

Grattis bloggen!

I dag fyller min blogg 2 år. Detta firar jag lite lagom oglamouröst med en matig tomatsoppa och quesadillas gjorda på taco-rester. Dessutom bjuder jag lite längre ner på ett foto av min ostädade köksbänk.


Receptet hittade jag i ett reklamblad för över tio år sedan. Soppan serveras med fördel tillsammans med generösa mängder blad av färsk basilika som läggs direkt i tallriken. Tyvärr glömde jag köpa basilika den här gången.


Matig tomatsoppa
(3-4 portioner)
2 burkar (á 400 g) hela konserverade tomater
1 schalottenlök, hackad
1 morot, skivad
2 selleristjälkar, skivade
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk rapsolja
1 msk tomatpuré
1 vegetabilisk fond du chef eller buljongtärning
Örtsalt, nymalen svartpeppar

Massor av färsk basilika
Vitt bröd i tärningar att strö i soppan
eller quesadillas gjorda på rester att äta bredvid

Fräs lök, morot, selleri och vitlök i oljan i en stor gryta ca 5 minuter, utan att de får färg. Hacka tomaterna grovt och tillsätt dem i fräset tillsammans med tomatpurén och buljongen. Låt sjuda under lock ca 30 minuter. Smaka av med örtsalt och nymalen svartpeppar. Skär eventuellt upp vitt bröd, t.ex. ciabatta, i tärningar och strö i soppan tillsammans med färsk basilika precis före servering.

Den här gången kokade jag färsk tagliatelle till, så gubben åt soppan som tomatsås till pastan. Det fungerade också bra. Trots utebliven basilika tyckte jag soppan smakade riktigt gott idag* med. Den är sådär tjock och mättande som jag tycker att en soppa ska vara.

*Egentligen igår - detta är ett tidsinställt inlägg. Just nu spelar jag kanske wii med mina jobbarkompisar, eller dricker kaffe eller något annat trevligt.


Restquesadillas
Överblivna tortillabröd
Överblivna quornbitar (taco-kryddade
eller varför inte överbliven tacofärs?)
Några skivor ost
Tomatpuré
Rapsolja

Skär tortillabröden i halvor eller fjärdedelar. Bred tomatpuré på hälften av delarna. Varva ost och skivade quornbitar (eller tacofärs) på den andra hälften av delarna. Lägg ihop och stek gyllenbruna i rapsolja. Skär dem eventuellt i mindre bitar före servering.


Tanken med den här bloggen är inte att den ska få mig att verka perfekt. Visserligen brukar jag inte blogga om alla makaron-middagar och fil-med-flingor-kvällsmatar som serveras här på gården. Däremot är det inget jag direkt behöver dölja heller. Tidsbrist, tristess, idétorka och allt i en enda stor röra existerar även i det här hemmet.


Snarare vill jag ge inspirationen vidare när den väl kommer till mig. Att laga mat är ju ändå ett av mina största intressen. Extra kul blir det om jag kan inspirera någon till att uppfinna egna maträtter, till exempel av rester eller annan mat som redan finns hemma.

Från början var det inte alls tänkt att det här skulle vara en matblogg.  Det är det fortfarande inte, även om maten får ett ganska stort utrymme. Läs mitt första blogginlägg här.

Slutligen vill jag säga ett stort TACK till alla er som följt min bloggresa ända från starten och till alla som hakat på längs vägen. Jag blir jätteglad av era kommentarer, det värmer att ni tar er den tiden! Och när jag ser att mitt blygsamma antal besökare per dag sakta men säkert ökar blir jag också glad!

Trots att jag inte orkar/ hinner kommentera i lika stor utsträckning som förr, så är jag glad över alla nya bekantskaper jag hittat genom bloggen. Och jag besöker er fortfarande för att uppdatera mig. Bara inte lika ofta som innan!

Ha det gott allihop!

5 kommentarer:

Freja sa...

Jag tar de recepten, perfekt middag dagen efter tacomiddagen....

Eleonore- Kokboksutmaningen sa...

Grattis till bloggen, så roligt att du haft den i 2 år nu! Dina quesadillas lät jättegoda, det är tyvärr sällan man gör det :)

Ja du får se till att göra något gott till utmaningen :D

Hönan Anna sa...

Stort grattis till bloggen!
Min fyller 3 i februari!
Vad fort tiden går!
Härliga bilder och såklart väljer man väl det som kan kännas mest intressant att dela med sig av, det som ger lite guldkant i vardagen!!'
Anna

Maria i Falkenberg sa...

Grattis! Du är duktig på att laga mat och påminner mig om din mormor.

Remsan sa...

Grattis på födelsedagen bloggen!