söndag 18 november 2012

Älgfärsbiffar

Som många av er vet, äter jag inte kött särskilt ofta. Nöt-, fläsk- och kycklingkött har jag slutat med helt sedan drygt ett år tillbaks. Ja, egentligen äter jag inget annat kött än fisk och skaldjur. Älgkött äter jag visserligen men bara en eller två gånger om året.

Anledningen till att jag slutade med kött var att det är en sådan stor miljöpåverkan i framställningen i jämförelse med vegetarisk mat. Tanken var att hålla upp med kött i en månad för att hitta många nya vegetariska alternativ att variera maten med. Men efter en månad ville jag inte längre ha kött. Jag saknade det inte alls, bortsett från fisk och skaldjur då.

Men så får vi älgkött varje höst av de som jagar på vår mark. Och älgkött tycker jag faktiskt är gott. Den goda viltsmaken och vetskapen om att älgen fått leva ett fritt liv i skogen fram tills den blir skjuten tilltalar mina smaklökar. Det mesta blir till köttfärs och får sedan bli köttbullar till jul. Men i år tjuvstartade jag och provade att göra älgfärsbiffar. Receptet är Per Morbergs och jag hittade det på recept.nu. Så här gjorde jag:


Älgfärsbiffar
(ca 6-8 portioner)
750 g älgfärs
1 ägg + 1 äggula
1,5 tsk salt
Nymalen svartpeppar
1 stor gul lök
5 st enbär
3 dl vispgrädde
0,75 dl ströbröd
Smör och rapsolja till stekning

Sätt ugnen på 200 grader. Låt ströbrödet svälla i grädden en stund. Skala och riv löken och finhacka enbären. Rör ihop allt och blanda smeten ordentligt. Forma biffar (ungefär 12 st) och bryn i stekpanna tills de får fin färg. Låt dem steka klart i ugnen i ungefär 5-7 minuter eller tills köttsaften är genomskinlig.

Jag serverade mina biffar med klyftpotatis och vitlök, morot, gröna ärtor, sås och lingonchutney. Klicka här för recept på lingonchutney.

Lingonchutney

Såsen gjorde jag lite på känn. Jag använde älgfonden som jag kokade förra året (ja, den funkade faktiskt fortfarande), vispgrädde blandat med mjölk, rött vin, lingonsylt, senap, soja, smulade torkade trattkantareller, maizena, salt och peppar.

Nykokt älgfond i hjärtform redo för frysen

Jag tror att jag får ta och koka mig en ordentlig grönsaksfond snart. Det är nämligen något jag "saknar" från tiden då jag åt kött mer frekvent. Att koka fond och göra en riktigt god sås. Inte för att jag gjorde det särskilt ofta men vilken skillnad i smak, jämfört med köpt fond, när jag väl tog mig tiden. Sedan håller en fond väldigt länge i frysen. Jag vet inte om jag ska rekommendera att spara den i 11 månader men min älgfond hade fortfarande inte blivit dålig efter så lång tid. Förmodligen hade den tappat en hel del smak och näringsämnen men såsen blev riktigt god ändå.

Ha nu en riktigt bra vecka!

5 kommentarer:

Anna tassar in.. sa...

Aha..ok..så intressant att få din historia kring mat..jag nickar o ler..för jag gillar din stil. Jag tycker om att det finns en måttlig och ett alldeles korrekt förhållande till kött ändå. Inte så där tväranti alltså. Tväranti..hi hi vilket ord..oj..

Vet du jag äter nästan bara fisk och kyckling..jag känner att jag mår bra av det.Grönsaker är jag galet glad i..men tyvärr går mycket bort nu ..ja allergi du vet. Jag är i en tillfällig allergisvacka brukar jag säga med ett skratt..för jag är tvärsäker på att snart bli fri igen..:)

Fonder..oj du..i tjugo år på förskolan innan nuvarande jobb..kokade jag fonder till alla såser..vansinnigt gott..det finns inget som slår det..

Din biffar/fonder ser oemotståndligt goda ut..slowfood när det är som bäst.

Himmel nu blir du äntligen av med mig..ha det fint..

tina sa...

Åh, den som ändå hade älghjärtan i frysen! :-D

madelein - sexbarnsmamma sa...

Jag kan faktiskt tycka att det är lite småaktigt av det manliga könet att gnälla på orättvisa. Det är inte de som dör i tidig ålder av förlossningar eller blir bortgifta innan de fyllt 15 osv. Hade det varit så hade man kanske fokuserat på att stötta pojkar.

Hönan Anna sa...

Imponerad av att du inte äter kött! Jag hade inte orkat ens en vecka. Både jag och min man är riktiga kött-ätare. Men återigen, jag försöker kompensera ett dåligt miljöalternativ med att vara duktig med andra val.

Jag äter ju istället tvärtom, valt bort allt ris, pasta, potatis mm dom också bidrar negativt till miljön i flera fall pga långa transporter och kör ekologiskt och närproducerat på frukt och grönt!

Svårt det där... :-)

Såg gott ut iaf!
Anna

Yohanna i Las Palmas sa...

Jisses vad smaskigt.
Som vanligt så ska man inte kika in här när man är hungrig ;) Så nu måste jag ut i köket och leta något ätbart. Inte älgbiffar då ;)

Hälsningar
Yohanna
som skickar med en länk om nån vill hänga på veckans utmaning:
http://yohannailaspalmas.webblogg.se/2012/november/real-life-sminkvaskan-2.html