tisdag 7 augusti 2012

Sensommarpaj och spelning på lördag

Jag gillar verkligen de där dagarna då kylskåpet och skafferiet får bestämma vad det blir för mat. Ofta är det då de nya, goda rätterna kommer till. Som igår när vi hade finbesök av en vän och hennes bebis. Svärfar hade plockat kantareller och jag tänkte göra omelett med dem. Men så fanns det bara två ägg kvar. Då tänkte jag göra svampstuvning och så fanns det ingen mjölk. Så det fick bli en paj i stället. En mycket god paj om jag får säga det själv.


Svamp- och broccolipaj
(4 portioner)

Pajdeg:
125 g smör
3 dl mjöl
1 msk kallt vatten

Fyllning:
2 dl (eller mer) kantareller eller annan svamp
1 röd lök, finhackad
Smör att steka i
2 dl broccoli, i små buketter
1-2 dl persilja, grovt hackad
2 ägg
2 dl turkisk yoghurt
Örtsalt, svartpeppar
1-2 dl riven ost, t.ex. cheddar

Nyp ihop pajdegen, tryck ut den i en pajform och låt den vila i kylen en stund, ca 30 minuter. Förgrädda sedan pajskalet i 225 grader i ca 10 minuter.
Rensa svampen och skär den i mindre bitar. Låt den ånga av lite vätska på medelvärme i stekpannan. Tillsätt sedan smör och fräs svampen tillsammans med rödlöken.
Koka broccolin i någon minut (max två minuter!) i lättsaltat vatten och låt rinna av väl. Lägg broccolin tillsammans med svampfräset och persiljan i det förgräddade pajskalet.
Vispa ihop ägg, yoghurt, salt och peppar. Skeda blandningen över ingredienserna i pajskalet. Toppa med riven ost. Gratinera i 20-30 minuter i 225 grader, eller tills ytan fått fin färg.


Här hemma har vi precis inlett den sista semesterveckan för denna sommaren. Det är en del som ska hinnas med, bland annat i sonens nya rum, men vi försöker att slappa mellan varven också. 

Belta53. Foto: Emma Hessel

På lördag har vi vår första spelning med vårt band Belta53. Det ska bli väldigt kul men lite pirrigt är det också. För er som känner mig eller bor här i närheten: Kolla upp det här evenemanget på Facebook och kom dit om ni har tid och lust. Det kostar inget. Ni kan också gilla Belta53 på Facebook om ni vill ha information om vad som händer. Tyvärr finns det inget inspelat att lyssna på än men det är på gång. Vi har också en hemsida som är under uppbyggnad där det kommer att finnas lite information framöver: www.belta53.se

Ha det gott!

7 kommentarer:

madelein - sexbarnsmamma sa...

Nu har jag gillat er på FB, skrev en liten rad i er logg :-)

Ann-Mari sa...

"man tager vad man haver"....låter gott även om jag inte tycker om svamp :)
Njut av sista semesterveckan och lycka till med spelningen! Vore kul att höra...
Kram
Ann-Mari

Bamsebus sa...

Jag bara älskar pajer! Både att äta dom och göra dom! Och kantarellpaj är ju nåt alldeles enastående!
Lycka till med spelningen!
Må så jättegott!
Kram kram Miriam

Freja sa...

Jag brukar oxå öppna kylskåpet och leta efter inspiration, det är kul att experimentera, och ha tid att göra det! Just nu går dock renovering före, så det blir inte så många spännande rätter...

Emilia sa...

Gott med paj!
Lycka till med spelningen nu!

madelein - sexbarnsmamma sa...

Hppas det går bra på lördag! :-)

Maria i Falkenberg sa...

Det går nog bra med spelningen!