onsdag 22 augusti 2012

Rågbaguetter på surdeg

Förra sommaren smakade jag fantastiskt goda baguetter på en födelsedagsfest. Inte förrän ett år senare blev det av att jag provade att göra dem själv. När jag väl bestämt mig upptäckte jag att jag inte hade någon jäst hemma. Därför gjorde jag om receptet till rena surdegsbaguetter. Vill du spara in lite jästid och använda jäst kan du spana in originalreceptet här.


Rågbaguetter på surdeg
(6 st.)

Dag 1:
5-6 dl surdeg (jag använder vetesurdeg)

Dag 2:
5-6 dl vatten
5 dl grovt rågmjöl
12-13 dl vetemjöl special
2 msk olivolja
1 rågad msk salt

Dag 1:
Mata din surdegsgrund så du får 6 dl surdeg. Låt surdegen stå övertäckt på bänken över natten.

Dag 2:
Blanda surdeg, rågmjöl, vetemjöl och vatten i hushållsassistent. Låt den gå i ca 10 minuter. Tillsätt saltet och oljan och knåda i 10 minuter till. Degen ska kännas elastisk.
Låt degen jäsa i bunken övertäckt i en timme.

Ta sedan ett tag i en kant av degen. Dra ut, vik ihop mot mitten och platta till. Ta ett tag mitt emot där du drog och gör likadant. Upprepa sedan från två håll till som om du viker ihop ett paket. Låt jäsa i ytterligare en timme.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i sex stycken lika stora bitar. Dra ut och vik ihop varje bit ungefär som du gjorde med degen i bunken. Låt sedan degpaketen vila med skarven nedåt i ungefär en halvtimme.

Rulla därefter paketen till avlånga, smala baguetter och lägg på bakplåtspapper på plåten. Gör gärna baguetterna lite spetsiga i ändarna. Lägg tre baguetter på varje plåt och vik upp bakplåtspappret mellan baguetterna. Låt dem jäsa på plåtarna i ungefär en timme.

Fyll botten på en långpanna eller ugnsfast form med vatten och sätt den i ugnen. Värm till 250 grader, skåra baguetterna om du vill, sätt in dem i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. Tag ut vattnet efter fem minuter. Grädda baguetterna ytterligare 20-30 minuter. Ytan ska vara knaprig och det ska låta ihåligt när du knackar på undersidan. Låt dem svalna på galler innan de avnjuts. Eftersom det är över ett år sedan jag åt av de andra baguetterna vågar jag inte göra någon jämförelse i smak. Vad jag däremot kan garantera är att de här smakade bra. Härligt att få tillfälle att använda surdegen igen. Det känns så tråkigt att bara hälla ut när den ska matas emellanåt för att hållas vid liv.

Att baka med surdeg är egentligen inte alls så svårt. Ofta är recepten utförliga och med lite vana märker man själv när surdegen bubblat igång ordentligt och när degen jäst färdigt. Det enda som krävs är att var hemma eftersom ett bröd tar ett antal timmar att baka. Surdegsbrödbak måste få ta sin tid. Men jag tycker det är värt all den tiden för det smakar så gott. Jag ställer bara tidtagaruret och så gör jag något annat under tiden degen står och gottar till sig i bunken.

Tilläggas ska väl att jag bakade de här på min semester. Just nu känner jag mig som en urkramad disktrasa varje dag jag kommer hem från jobbet. Tur är att jag i alla fall gillar det jag jobbar med. Men hösten på fritids är alltid värst när det gäller arbetsbelastning. En massa nya förvirrade ettor (underbara barn men som sagt förvirrade), inga färdiga scheman, behov av mer personal och en osäkerhet om det finns resurser till det... Dessutom är det någon form av rekord i år när det gäller stora barngrupper i mitt fritidspedagogiska yrkesliv. Lyckligtvis verkar barnen trivas riktigt bra och vi har faktiskt roligt tillsammans mitt i allt. Inte bara kaos alltså. Med andra ord: Det kan bara bli bättre!

7 kommentarer:

Anna smyger in.. sa...

Så goda så nyttiga o jag läser receptet o konstaterar att även jag som är multiallergisk kan äta brödet...lycka. Ska absolut prova o baka. Mmmm...du det är vimsigt varje höst..men om några veckor hittar vi rätt på alla sätt. Ni är beundransvärda som fixar den stora barnaskaran.

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Hej!
Va bra att du skrev receptet. Jag har en arbetskamrat som bakar bröd på surdeg och hon brukar bjuda oss på bröd och det smakar ljuvligt, så jag har tänkt att prova att baka surdegsbröd.
Kram Anette

Anonym sa...

Oj vad du kan =) Jösses jag vill också baka.. jag är urdålig, så jag köpte en bakmaskin haha. Ha en bra dag kram.
http://enfamiljegrej.blogspot.se/

Emilia sa...

Gott med baguette! Hoppas arbetsbelastningen minskar - jag känner mig minst lika förvirrad som ettorna både på min nya skola och T-L:s ;)

Ann-Mari sa...

Jag behöver baka...terapibaka!
Vi är hemma efter ett kort besök och installernade av dottern i Sveriges tråkigaste stad ;-)
Hoppas det lugnar sig på jobbet, man behöver lite energi till fritiden också :)
Kram

Freja sa...

De låter smaskiga!

madelein - sexbarnsmamma sa...

Maken är bra på surdeg! Han har för övrigt köpt sig en bakmaskin så nu har vi färskt bröd varenda morgon. Bara att hoppas på att det håller i sig!