onsdag 1 augusti 2012

Sommarpaj

Säsongen för jordgubbar börjar ta slut. Hallonen och de röda vinbären har precis börjat mogna och de svarta vinbären har varit mogna i någon vecka. Perfekt säsong för en sommarpaj med andra ord.


Sommarpaj med knäckigt täcke
Ca 3 dl bär t.ex. jordgubbar, hallon, röda och svarta vinbär
1/2 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl vetemjöl
2-3 dl havregryn
1/2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
En nypa salt

Skölj och rensa bären. Skiva jordgubbarna om de är stora och lägg alla bär i en pajform. Pudra vaniljsocker över. Smält smöret i en kastrull. Rör i mjöl, havregryn, socker, sirap och salt. Anpassa mängden havregryn efter hur kladdig smeten blir. Den ska va lite kladdig med inte rinnig. Fördela pajdegen i små klumpar över bären så nästan alla täcks. Grädda i 225 grader varm ugn i ca 15 minuter eller tills den fått fin färg.

Serveras med fördel på en filt i gräset om vädret tillåter. Denna paj är mina barns absoluta favoritpaj. Äter vi den i trädgården brukar de plocka färska bär för att piffa upp den lite extra. Jag avnjöt min paj på filten i solen med vaniljsås och en kopp kaffe. Det gäller att njuta när tillfälle ges!


6 kommentarer:

Maria i Falkenberg sa...

Så mysigt ni har det! Vinbärspaj på sommaren förknippar jag med Ludvig Nordströms väg 4. :)

Freja sa...

Så gott det låter. Jag tar tacksamt emot receptet, älskar paj! Efter att jag klippte ner våra vinbärsbuskar har vi inte fått några bär, men den där fungerar säker med rabarber med...

Sv: Vi började med enklare resor, där de fick bära del av sin packning när de bar runt fyra/fem år, så de hade vanan inne när vi gjorde den resan jag berättar om nu, de var 10 och 11 när vi gjorde den. Superkul att se hur de tränade på engelskan och hjälpte till att hitta rätt tågspår och annat. Kanonbra språkträning!

Emilia sa...

Inser just att jag inte gjort en enda paj i sommar vad jag kommer på, men det finns vinbär på granngården...
Har inte testat paj med vit sirap innan, e det den som gör det extra knäckigt tro?

Ansibecki sa...

Haha. Det skulle vara ljus sirap. Jag skrev fel. Men det funkar säkert med vit också.

Anna smyger in.. sa...

Du lockar så härligt med dina goda recept o bilder..mmmm jo men du vet..hallonlandet är välfyllt så det är ju bara att baka..med min lilla Ipad i köket kan jag ha din sajt uppe o tja..bara leka fram en liknande paj..kopp kopp på dig..

Helenas Hem sa...

Men vad mysigt det lät och gott!!! Måste testas. :)