torsdag 9 augusti 2012

Födelsedagsbullar

Lagom tills gubben skulle fylla år bakade jag hans favoritbullar. För att göra dem lite extra festliga prydde jag dem med rosa pärlsocker.



Festliga vetebullar med vaniljfyllning
(ca 45-50 st)
14-17 dl ekologiskt vetemjöl eller dinkelsikt
125 g smör
1/2 liter mjölk
1 dl socker
1 tsk salt
50 g jäst för söta degar
2 tsk stött kardemumma
1 ägg för pensling
Pärlsocker 
Några droppar röd karamellfärg

Fyllning:
125 g smör
1 dl socker
1-2 msk vaniljsocker

Smula jästen i degbunken och rör ut den med lite av mjölken. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till fingervärme (37 grader). Häll degvätskan över jästen. Tillsätt socker, salt, kardemumma och 14 dl mjöl. Arbeta degen kraftigt i bunken. Den ska bli blank och smidig. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa på dragfri plats i 30-40 minuter.
Blanda under tiden ihop fyllningen. 
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela den i tre delar. Kavla ut delarna till tunna rektanglar, en i taget och fördela fyllningen över hela ytan. Rulla ihop och skär i ca 15-17 bitar per rulle. Lägg bullarna i små höga muffinsformar som du ställt tätt ihop på plåten. Låt jäsa på plåten i ca 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg, strö på pärlsocker färgat med karamellfärg och grädda i 6-10 minuter i 225-250 graders värme.

Visst blev det finare med rosa pärlsocker på bullarna än med grönt som jag provade förra gången...!?

2 kommentarer:

Freja sa...

Mmm, ser smaskigt ut! Min mamma levererar vaniljbullar till oss, hon fyller vanliga bullar med vaniljkräm, det är oxå smaskigt. Själv har jag nog aldrig bakat bullar, det kanske är dags nu...

Maria i Falkenberg sa...

Vi ser fram emot födelsedagarna!